KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Anfrage


Parahistoria

Gjurmët më të vjetra të pranisë njerëzore datojnë që në periudhën paleolitike ku janë zbuluar  në afërsi të fshatit Ksara në jug të Shqipërisë. Veglat qe u  gjetën aty tregojnë nje vendbanim 10 000-30 000 vjecar. Rreth 6000-2600 vite para Krishtit Kjo ka ndodhur gjatë periudhës së neolitit gjate se ciles pati stabilizimin e ngrohjes globale, e cila rezultoi në një popullsi të vendbanimeve të Anatolisë, e cila solli me vete fillimet e bujqësisë dhe prodhimin e qeramikës. Rreth 5000-4000 vjet para Krishtit Kultura Carkan filloi të dominojë, e cila la ne këto zona pjata dekoruara me forma gjeometrike dhe shifra. Kulturat e mevonta neolitike rezultuan në zhvillimin e kultres Mali-Kamnik. Kjo kulturë është futur në territorin e shqiperise gjate epokës së bakrit qe zgjat nga 2600 - 2100 para krishtit

Lashtësia

Në kohët e lashta në territorin e athershem Shqipërisa e banuar nga ilirët dhe ishin nën sundimin romak (gjate shekullit te dyte para Krishtit.) Dhe bizantine (gjate shekullit te IV Century pas Krishtit); ne fund te VI dhe VII fluksi sllave.; në shekujt në vijim,riti i krishter grek fituar një avantazh .


Skënderbeu - hero kombëtar shqiptar

Gjate shekulliyt te IX. trevat shqiptare konkurronin me perandorine Bizantine. Bullgarine, Veniciane, siciline dhe Serbine.Gjate fundit te shekte XII dhe fillimit te shek XIII. ekziston Principata e parë shqiptare,Arberia me kyeqytet Krujen . Në vitet '30 të shekullit të pesëmbëdhjetë. Turqit pushtuan pothuajse të gjithë Shqipërinë. Kryengritja anti-turke shpërtheu në 1443 nën udhëheqjen e Skënderbeut, i cili arriti të krijojë një shtet të pavarur; rreth vitit 1479 Turqit e rimorën Shqipërinë (me perjashtim te enklavave malore në veri dhe jug);E ndarë në 6 sanxhake Shqipëria u bë pjesë vilajetit te Rumelisë. Feudalet shqiptarë në shumicën e tyre e përqafuan fene Islame , duke ruajtur pasuri dhe privilegje. Statusi i fese Islame ishte dominuese .

XVIII-XIX

Në fund të shekujve tetëmbëdhjetë dhe nëntëmbëdhjetë. Shqiperia Jugore, pjesë e Greqisë dhe Maqedonisë u mor nën mbretërimit e Ali Pashës. Në shekullin e nëntëmbëdhjetë shpertheu lëvizja çlirimtare kombetare gjate se ciles pati luftë te armatosur. Në vitin 1878 u krijua ne  Prizren Lidhja Shqiptare Prizrenit, e cila kërkoi autonomin e vendit.

XX

Pas shpërthimit të luftës Ballkanike në tetor 1912 tokat aktuale shqiptare ishin te pushtuara nga trupat e koalicionit anti-turk. Te kercenuar nga heqja e territoreve shqiptare, u mblodh në Vlorë me 28 nëntor 1912 Kongresi me perfaqsues nga i gjithe vendi i shqiperise dhe  shpalli pavarësinë e vendit. Në dhjetor 1912 konferenca e ambasadorëve në Londër ka vendosur për të ngritur një principatë autonome e Shqipërisë nën autoritetin suprem të protektoratit të Turqisë dhe fuqive evropiane. Ajo do të kishte kryeqytet Shkodrën (Skutari), e cila, megjithse, ishte aneksuar në prill 1913 nga Mali i Zi, dhe me ndërhyrjen e Austro-Hungarisë dhe të zotëruar shkodren  e tyre (14 maj 1913), per tja dorëzuar më pas Marinës Mbretërore
Në korrik 1913 konferenca e ambasadorëve i jep Shqipërisë pavarësi nën mbikëqyrjen e  ketyre shteteve, por nuk ajo caktoi  kufijtë e vendit. Përveç nga Shqipëria i eshte dhene Serbise territori, Kosoves. Fuqite e medha i  dhane Shqipërisë zonën, (siç përcaktohet nga grekët )e Epirit të Veriut, të banuar nga një komunitet i madh grek, nga ana tjetër, Epiri jugor, gjithashtu të banuara me shqiptarë, u bë pjesë e Greqisë. Në mars të vitit 1914 sundimtari i Shqipërisë ishte gjerman, Princi Wilhelm zu Wied, por në shtator 1914 ai hoqi dorë nga froni.

Gjatë Luftës së Parë Botërore vendi u pushtua nga ushtria e Italise, Greqise, Francces, Serbise, Malit te Zi dhe Austro-Hungarisë. Planet e pasluftës per ndarjaen e Shqipërisë midis Italisë, Greqisë dhe Mbretërisë së serbise,Deshtuan . Konferenca e Ambasadorëve në Londër në vitin 1920 miratoi pavarësinë e Shqipërisë. Shteti Shqiptar u formua nën një atmosferë të konflikteve fisnore dhe fetare, lufta për pushtet në mes të pronarëve të mëdhenj dhe fshatarve qe kërkonin reforma agrare. Në qershor të vitit 1924, qeveria krijuar me ne krye një liberal. Me kryeministër Fan Stilian Noli i cili premtoi reforma demokratike. Në dhjetor 1924 Noli u përmbys nga Ahmet Beg Zogu, i cili paraqiti diktaturën e vendit (në 1925 si president,dhe me 1928 si Mbreti shqiptar Zog I-re). ne 1926 mbreti  Zog u lidh ushtarakisht, politikisht dhe ekonomikisht me Italinë.

Pushtimi

Në perpjekje me një përpjekje për ta bere te pavarur , Italia pushtoi Shqipërinë April 7, 1939 dhe përmbysi mbretin Zogu I .Menjehere filloi bashkëpunimi me qeverine e kryeministrit Mustafa Merlika. Pas kapitullimit të Italisë në shtator 10, 1943 Shqipëria u pushtua nga trupat gjermane. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, ka patur një rezistencë të fortë, sidomos komuniste.

16 tetor 1942 u formua Frontin Nacional Çlirimtar i cili sjell së bashku forcat anti-fashiste, pavarësisht nga ideologjia apo klase. krahu ushtarak u bë Ushtria Çlirimtare Kombetare dhe u bë fuqia më e fortë politike dhe ushtarake në vend, tashmë gjysma e vitit 1944, duke kontrolluar 75% të territorit të Shqipërisë. Komandanti i ushtrisë ishte një oficer i paraluftës Spiro Moisiu, dhe lider i padiskutueshëm i rezistencës Enver Hoxha. Ushtria Çlirimtare Kombëtare kishte batalione e veta dhe brigada, dhe  ka marrë mbështetje nga inteligjenca britanike si dhe Shërbimi informativ Sekret.

Në gusht të vitit 1943, Partia Komuniste ka krijuar një marrëveshje me organizatën nacionaliste Balli Kombëtar (Fronti Kombëtar), si pasojë, partia ra dakord me ta, ndër të tjera, të bashkohen me kete grup , Ky frup i cili dikur bashkëpunoi me fashistët, por ky grup vendosi te nderprese kontaktet e meparsheme dhe ishte i  gatishem  për të luftuar pushtuesit, kushti i vetëm ishte se këto grupe nuk janë përgjegjës për asnje krim. Pas kësaj, si rezultat i presionit nga komunistët jugosllavë ata ranë dakord për të hedhur poshtë draftin e Shqipërisë së Madhe, Balli Kombëtar dështuar si aleat ekzistuese. Balli Kombëtar e gjeti veten në një situatë të vështirë për shkak të mungesës së mbështetjes sociale. Pas keasj Balli Kombëtar njohu komunistët si kërcënimin kryesor, dhe  filloi duke bashkëpunuar me nazistët. E njëjta organizatë vdekje rrëzoi imazhin e tij në mesin e atyre që luftuan kundër pushtuesit. Duke pare bashkëpunim me një organizatë rivale, komunistët gjetën veten në qendër të vëmendjes dhe përfundimisht u bë pika qendrore e luftës për çlirim. grupet rivale te komunistëve Balli Kombëtar Lëvizja e Legalitetit në fund të luftës shpartalluan.

Si rezultat i veprimeve ushtarake u vranë 28 000 njerëz, 12 600 u plagosën dhe 10 000 të burgosur politikë janë ekzekutuar në Itali dhe Gjermani, 35 000 njerëz u dërguan në kampet e punës së detyruar, dhe të gjitha instalimet elektrike, portet dhe minierat u shkatërruan. Përveç kësaj, ekonomia kombëtare u shpartallua, dhe bujqësia dhe blegtoria ishin plaçkitur.

 

Enver Hoxha, lideri i Shqipërisë në vitet 1944-1985

Në nëntor të vitit 1944, Gjermania, dhe  pas vendosjes se  partizanëve grekë të  në vend, Gjermanet u larguan nga Shqipëria. Qeveria e re bëri thirrje për të marksizëm-leninizmit. Roli i Bashkimit Sovjetik në çlirimin e vendit ka qenë i papërfillshëm, në mënyrë që Shqipëria ishte i vetmi vend pavarësia e të cilit, pas Luftës së Dytë Botërore nuk ishte kërcënuar nga ndonjë prej fuqive. Më parë qeveria e koalicionit e dominuar nga Partia Komuniste e riorganizuar në gusht të vitit 1945 Frontin Nacionalçlirimtar. Zgjedhjet në Shqipëri u zhvilluan më 2 dhjetor dhe qeveria informonte se kishin votuar per frontin nacional clirimtar  93% e qytetarëve . Gjatë sundimit 1945-1950, u miratuan rregulla për të konsoliduar sundimin e leninistëve. Në gusht të vitit 1945, qeveria ka kryer konfiskimin e fermave dhe i ktheu ato në kooperativat e prodhimit (kooperativat), të cilat do të lejojnë Shqipërinë për të arritur vete-ushqim mjaftueshm. Tokat e pronarëve dhe feudalëve (Beu), e cila ishte 52% të të gjithë tokës janë shpërndarë në mesin e fshatarëve, pasi hyrja ne fuqi e Aktit të tokës që tokat qe i përkasin pronarëve ishte 16%.  Qeveria komuniste u kushtoi Rëndësi të madhe për punën e elektrifikimit dhe industrializimit dhe  analfabetizmit, i cili në vitin 1939 në zonat rurale ka qene  90-95% në 1950 në 30%, dhe në vitin 1985 ai ishte i barabartë me vendet perëndimore .

Në vitin 1946 ka pasur një incident në ngushticën e Korfuzit duke u shkaktuar dëme ndaj anijeve britanike që vijnë nga minierat e Shqipërisë.

Pas luftës, një pjesë e lidershipit të partisë (duke përfshirë Xoxes Koci) ishte ne  në favor të një bashkpunimi me Jugosllavinë; kundërshtarët e bashkimit të të dy vendeve (duke përfshirë Hoxhen) arriten të refuzojnë projektin e bashkpunimit në vitin 1948 ; Bashkëpunimini politik dhe ekonomik me BRSS filloi  Kur, në vitin 1948 ka pati një krizë me jugosllavine, Shqiperia filloi bashkpunimin me Bashkimin Sovjetiksi pasoje e një mosmarrëveshje më parë me Jugosllavinë në vitin 1947 shkaktuar nga kërkesat e Jugosllavisë, të cilat pretendonin se Shqipëria mund të lidhë marrëveshje me vendet e tjera pa miratimin jugosllave.

Në vitin 1949, Shqipëria u bë anëtare e CMEA 1955 të Kombeve të Bashkuara dhe Paktit të Varshavës. Në vitin 1949, agjencitë e inteligjencës britanike dhe amerikane bashkëpunuan me mbretin Zog. Shërbimi i këtyre vendeve rekrutuan refugjatët dhe emigrantët shqiptarë nga Egjipti, Italia dhe Greqia ku pas trajnimin e tyre në Maltë, Qipro dhe Gjermanin Perëndimore . Në vitin 1950 dhe 1952 agjentët trajnuar u përpoqen për të krijuar njësi guerile, por ata u vranë apo u kapën nga forcat e sigurisë shqiptare. Nje spiun britanik, dhe gjithashtu një agjent sovjetik Kim Philby kishin vepruar si oficer ndërlidhës në mes të inteligjencës britanike dhe CIA-s. Philby paraqiti planin e infiltrimit ne Moskë, gje i cila mundësoi eliminimin e përafërsisht 300 spiunë.

Pas ndarjes nga Jugosllavia, Shqipëria  u be aleate me Bashkimin Sovjetik. Nga 1948 deri 1960 ai mori për zhvillimin e infrastrukturës teknike dhe 200 milionë dollarë amerikanë e ndihmës sovjetike. Shqipëria më 22 shkurt 1949. u pranua në Këshillin për Ndihmës Ekonomike Reciproke. Shqiperia ka vënë presion mbi Jugosllavinë dhe ka luajtur rolin e forcave pro-sovjetike në detin Adriatik. Në ishullin e Sazanit pranë Vlorës është ndërtuar një bazë nëndetëse, duke pasur rrezikun Flotës së IV  te Shteteve të Bashkuara. Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Bashkimit Sovjetik mbeten te  afërta deri Stalini vdiq 5 mars 1953 .

Gjatë Nikita Hrushovit dhe letër e tij mbi de-staliniste, ndihma për Shqipërinë ka qenë e kufizuar, dhe qeverine sovjetike Hoxha e inkurajoi për të miratuar një kurs më revizioniste. Sipas kësaj politike, Shqipëria do të rriste prodhimin bujqësor dhe eksportin e produkteve të tilla në vendet e Paktit të Varshavës, ndërsa qeveria shqiptare zgjodhi për zhvillimin e industrisë, dhe politika, të cilat dëshironin të shqiperia  mund të zvogëlojë potencialin industrial shqiptar.

Kur në vitin 1956 Kongresi i njëzeti PK të Bashkimit Sovjetik, Hrushovi denoncoi kultin e personalitetit, e cila është ndërtuar rreth Józef Stalini dhe gjithashtu akuzoi diktatorin e ndjerë per shumë gabime të rënda, Hoxha mendonte për atë gjithnjë e më shumë pakënaqësi. Hoxha i zemeruar dhe pranoi teorinë e bashkëjetesës paqësore. Hoxha mori një qëndrim të mprehtë kundër pikëpamjeve sovjetike, të cilën ai konsiderohet revizionizmit. Si pasojë e de-staliniste në bllokun lindor, uniteti i Partisë së Punës të Shqipërisë filloi të bjerë, në prill të vitit 1956 ai organizoi në Tiranë një takim të veçantë të 450 delegatëve të partisë. Delegatët kritikoi partinë mbizotëruese kushtet dhe mungesën e demokracisë socialiste. Delegatët ben thirrje për diskutime mbi kultin e personalitetit dhe të Kongresit XX të PKBS. Hoxha bëri thirrje për një rezolutë e cila do të mbështetese lidershipin aktual të partisë. Rezoluta u miratua, dhe të gjithë delegatët që folen në favor të nej politike  de-staliniste dhe anëtarësimit të vazhdueshm në bllokun lindor u përjashtua nga partia apo burgosur. Hoxha deklaroi se ndarja në parti ishte një tjetër përpjekje për të përmbysur sistemin e organizuar nga jugosllavia. Incidenti çoi në një konsolidim të mëtejshëm të pushtetit Hoxhës, duke përjashtuar zbatimin e reformave të shtyrë nga Hrushovi. Në të njëjtin vit, Hoxha ka vizituar Kinën, ku u takua me Mao Ce Dunit. Marrëdhëniet me Kinën janë përmirësuar në mënyrë të konsiderueshme, siç dëshmohet nga ndihma kineze në Shqipëri, e cila në vitin 1955 (para vizitës) ishte 4.2%, dhe në vitin 1957, u rrit në 21.6%.

Pas vitit 1960 ka pasur një përkeqësim të mprehtë në marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik dhe vendet e tjera Traktatit të Varshavës jashtë Rumanisë. Në vitin 1967, autoritetet ndaluan të gjitha praktikat fetare . Në vitin 1962, Shqipëria pushuar për të marrë pjesë në Comecon, 1968 u tërhoq nga Traktati i Varshavës dhe të vendosur një bashkëpunim të gjerë politik dhe ekonomik me Republikën Popullore kinez. Qeveria, nga frika e nje ndërhyrje nga Jugosllavia apo bllokunt lindor, ndërtoi qindra e mijëra strehimoreve bunkere. Si i vetmi vend evropian Shqipëria nuk ka nënshkruar Aktin Final të KSBE-së në Helsinki (1975). Në vitin 1976 ajo miratoi një kushtetutë dhe emrin e Republikës Popullore Socialiste të Shqipërisë. Disa klauzolat e 1976 Kushtetutës. Liritë frenohen  që janë interpretuar si në kundërshtim me rendin e vendosur. Shërbime të veçanta Sigurimi aplikojnë metodat represive. Pas vitit 1968 qytetarët ishin të ndaluar të shkojnë jashtë vendit, dhe udhëtime mund të trajtohet në bazë të ligjit si një tradhëti.

Në vitin 1978 ka pasur një pushim i bashkëpunimit me Kinën. Pas vdekjes se Hoxhës në vitin 1985 pushtetin e mori Ramiz Alia, qe konsiderohet si një anëtar i fraksionit liberal brenda Partisë së Punës. Partia nën udhëheqjen e Alise gradualisht filloi liberalizimin. Në vitin 1987,ne  vend ka filluar kriza ekonomike, e cila perkeqsoi bilancin tregtar shqiptar. Në të njëjtën periudhë autoritetet shqiptare më në fund pranuan se politika për luftimin e fesë kishte dështuar, duke restauruar disa monumente të arkitekturës fetare (sidomos xhami). Në vitin 1987, marrëdhëniet e përmirësuara Shqipërisë me Republikën Federale të Gjermanisë dhe Greqisë në vitin 1988 - me Italinë. Në vitin 1989, gazeta shqiptare njoftoi ndryshimet në Evropën Qendrore dhe Lindore. Në vitin 1989, Shqipëria ka pësuar një valë të demonstratave anti-qeveritare, dhe në fillim të qershor dhe korrik 1990 trazirave në Tiranë dhe fluksin masiv të kundërshtarëve të sistemit të ambasadave.

Albania modern

Në zgjedhjet parlamentare në mars të vitit 1991 fitoi APP. Në të njëjtën kohë qeveria e re komuniste filloi një seri të ndryshimeve në sistemin e tregut të lirë dhe liberalizimit - Prona qe u perkasin përkasin fermat shtetërore është shpërndarë në mesin e fshatarëve. 29 prill 1991 Parlamenti shqiptar ndryshoi emrin e vendit të Republikës së Shqipërisë, presidenti i parë i shpallur ishte Ramiz Alia, si edhe Shqipëria ndryshoi kushtetutën, duke futur ndarjen e pushteteve dhe zgjeruar fushën e lirive civile. 30 shtator 1991 u votua një ligj sipas të cilitnga  burgjet janë lëshuar të burgosurit politikë, me përjashtim të atyre që kanë kryer akte terrorizmi me viktima. Maj 16, 1991 një grevë e përgjithshme shpërtheu, duke përdorur përfundimin e saj (qershor 7) Autoritetet APP kryen kongresin e  X-te te partisë qershor 10-13, në të cilën përkrahësit e partisë së reformës ndryshoi emrin në Partia Socialiste e Shqipërisë (PS); kryetari i saj ishte F. Nano. Në qershor të vitit 1991 Shqipëria ka qenë një anëtare e KSBE-së. Në nëntor të vitit 1991 Partia Demokratike  si me e madhja e partive të opozitës të Shqipërisë (PDSH) Kryeministri Y. Bufiego u zotua për të vendosur një datë për zgjedhje të lira dhe largimin nga pjesëmarrja e komunistëve në pushtet. PDSH-ja së shpejti do të dalë me një deklaratë akuzuar autoritetet se kane terrorizuar kundërshtarët politike dhe bëri thirrje për një hetim të abuzimeve të kryera nga ana e elitës në pushtet dhe familjen Hoxha. hapet pas presionit nga publiku në dhjetor 1991 dhe  u arrestua në bazë të dyshimeve për korrupsion nga vejusha të liderit N. Hoxha dhe krijoi një qeveri koalicioni Vilson Ahmeti në përgatitjen e zgjedhjeve.

22 mars 1992 është realizuar zgjedhje demokratike parlamentare, duke kulminuar në një fitore vendimtare për opozitën demokratike. Parlamenti i ri i zgjedhur në 8 prill presidentit Sali Berisha, kryetar i FSHZH. Komunikimi i ketij lidershipi per te ndërmarrë veprime të gjerë, duke përfshirë edhe duke hequr simbolet e regjimit të mëparshëm, pavlefshmërinë dekoratave dhe titujve akademikë madje edhe e dhëna nga autoritetet komuniste. Ajo mobilizuar mbështetësit e rendit të vjetër për tkurrje.

Në vitin 1994, ka pasur një sulm ndaj Peshkopii bërë nga separatistët grekë u mblodhën në Frontit për Çlirimin e Epirit të Veriut. Udhëheqësi i grupit të sulmuesve të ishte Anastas Giorgos, një ish-oficer në ushtrinë greke.

Zgjedhjet parlamentare të majit 1996 margjinalizuar Partinë Socialiste post-komuniste te Shqipërisë,keto zgjedhje  i fitoi nga Partia Demokratike, e cila ka marrë 122 vende në parlament nga 140 vende. Megjithatë, opozita dhe vëzhgues ndërkombëtar , kanë njoftuar parregullsi të shumta gjatë zgjedhjeve.

Opozita bojkotoi punimet e parlamentit, dhe në vitin 1997 rane fondet e investimeve bazuar në një sistem piramidale, të cilat çuan në protesta sociale. Si rezultat i anarkisë në vend me paaftësinë e autoriteteve të reja në zgjidhjen e konflikteve sociale, si dhe zbatimin e ligjit dhe ushtarake duke treguar një efikasitet të ulët, ajo ka qenë për të marrë kontrollin mbi një pjesë të madhe të vendit nga i ashtuquajturi. Komitetet Eli, e cila kërkoi dorëheqjen e qeverisë, i cili dha dorëheqjen nga zgjidhja ushtarake duke ardhur për vëzhguesit  OSBE-së. Kjo atmosferë u shoqërua me trazirat në vend, si rezultat i së cilës u vranë rreth 2.000 njerëz. Në fillim të qershorit dhe korrikut të vitit 1997, Partia Demokratike në pushtet ka vendosur të thërrasë zgjedhjet për të normalizuar situatën në vend. Në këtë situatë, qeveritë mori Partia Socialiste e Shqipërisë. Në korrik të vitit 1997, parlamenti zgjodhi presidentin Rexhep Mejdani me  orientim i politikës qendore, e cila domosdoshmërisht mbështetur në ushtri. Ndër ndryshimet më të rëndësishme në vend ishte miratimi i një kushtetute të re më 21 tetor, 1998. Kushtetuta e paraqitur nga socialistët kufizoi shtrirjen e autoritetit të presidentit dhe forcuar rolin e kryeministrit.

Shqipëria në fillim të shekullit të ishte një nga vendet më pak tërheqëse në Evropë për investitorët për shkak të infrastrukturës fatale dhe mungesa e rregulloreve për. Pronës. Megjithatë, me rënien ekonomike të Shqipërisë, ata shpëtuan kështu. punëtorëve të huaj, ose ata që punojnë jashtë vendit, të cilat lënë paratë e tyre në vend, psh. përmes familjeve. Pas përfundimit të bllokimit, Shqipëria ka marrë asistencë ndërkombëtare në rindërtimin e infrastrukturës, trajnimin dhe strukturat e sigurisë të shtetit. Rëndësia e Shqipërisë në arenën ndërkombëtare është rritur, vendi ka shërbyer si një nga bazat më të rëndësishme të operacioneve të NATO-s, gjatë operacioneve në Kosovë në vitin 1999.

Qeveria Fatos Nano, i cili sundoi përsëri në 2002-2005, por nuk mundi të korrupsionit dhe krimit të organizuar, dhe veri-lindore arrin të vendit është zhytur në varfëri. Gjithashtu restaurimin e strukturave mafioze, të cilat në realitet pasluftës dukej kudo Shqipërinë, kanë kontribuar në fund të qeverisë socialiste në vitin 2005, sepse zgjedhjet parlamentare të këtij viti fitoi nga Partia Demokratike. Kryeministri Sali Berisha ka qenë vendi që e shpalli luftën kundër korrupsionit dhe krimit. Berisha nënshkruar në shkurt të vitit 2006, negociuar në vitin 2003 një marrëveshje asocimi me Bashkimin Evropian. Si rezultat, puna ka filluar, që synon përshtatjen me të drejtat e kërkesave të Shqipërisë në BE. Në nëntor të vitit 2006, ajo miratoi një rezolutë që dënoi regjimin komunist dhe vendimin deri në 1985. Enver Hoxha. Opozita, e drejtuar nga Partia Socialiste e Shqipërisë, të regjistruar një tjetër humbje në zgjedhjet në korrik 2009 dhe nuk ka bllokuar kandidaturën për president vendit Bamir Topi të cilit betua më 24 korrik, 2007. Prill 1, 2009, Shqipëria së bashku me Kroacinë bashkuar strukturat e NATO-s.

11 qershor 2012 parlamenti shqiptar zgjodhi Bujar Nishani për postin e Presidentit të Republikës së Shqipërisë. 24 korrik 2012 dhe zyrtarisht mori betimin filloi të kryer detyrat e kreut të shtetit. June 23, 2013 zgjedhjet parlamentare, të cilat sollën një ndryshim në skenën politike shqiptare, si Partia Demokratike u mund nga Partia Socialiste e Edi Rama në krye.