KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Was Sie wissen sollten


Theth

 Thethi eshte një fshat i bukur në veri të Shqipërisë, e vendosur në malet në afërsi të burimeve te shumta dhe prane lumit Shala në Parkun Kombëtar të Thethit. Legjenda e ka atë që Thethi u themelua 400 vjet më parë nga 6 vëllezërve. Fshati është i vendosur në një luginë të gjerë malore rrethuar me male në një lartësi prej rreth 700 metra n.p.m dhe është konsideruar si një nga më të beftët qe  ishte i izoluar në Evropë. Rruga per ne Theth te  çon në gati 25 km te gjatë dhe dredha-dredha ne rrugë të pashtruara që në periudhat e dimrit është krejtësisht e pakalueshme nga (grumbujt e borës dhe orteqet).

Në fillim të shekullit XX.  shkrimtar Angleze , piktor dhe një udhëtar Edith Durham (1863-1944) duke vizituar Ballkanin u hipnotizua nga folklori dhe zakoneve të popullsisë shqiptare. Në vitet 1912-1913 ka punuar si vullnetar në spitale Shqipërisë Veriore. Durham e ka përshkruar Thethin si nje fshat të shkëputur nga e gjithë bota, i përbërë nga rreth 180 shtëpive, ku pak forca per shkak te gjakmarrjes që është hakmarrje e përgjakshme   -. Tradite e praktikuar në territorin e Shqipërisë, në përputhje me ligjin e Kanunit tradicional shqiptar.
Kanuni si ligji u hoq në mes të 20-tat. Shekulli i gjatë reformave në Shqipëri. ku eshte Ringjallur në formë te vrazhde dhe në mënyrë paradoksale vitet '90,  ne Theth ka një strukturë të quajtur kullë izolimi (Kulla e ngujimit), i cili dikur ka shërbyer si një vend strehimi për kryerësit e vrasjes ose gjymtimi i dënimit hakmarrjes zakonshme të përgjakshme.
Problemi është shpopullimit. Familjet që banojnë kryesisht ka mbetur në vendin e vetëm në muajt e verës. Komuniteti lokal ka ndërmarrë hapa për turistët të interesit brenda dhe jashtë fshatit është një nga qendrat kryesore të turizmit malor në Shqipëri. Për Alpinistët që presin disa shtigje të mirë-shënuar per hiking ne shkalle  të ndryshme vështirësie. Më e vështirë për shkak të gjatësisë dhe orientimin e gjurmët çon në kulmin Majes se  Jezerces (2694 m mbi nivelin e detit) - maja më e lartë e Alpeve Shqiptare.

Parku Kombëtar i Thethit, i cili shtrihet në fshatin Theth, e themeluar në vitin 1996., mbulon një sipërfaqe prej 2630 hektarësh. Arsyet janë interesante objekte gjeologjike dhe natyrore. gjurmët e kuqe nga qendra e fshatit të çon në ujëvarë Grunasit 30 metra të lartë, plot me ujë edhe në vapën e verës. Uji është i ftohte - ajo vjen nga, ndër të tjera, dëborë mbetur në malet e larta - dhe të qartë. Grunasit kanion ka një gjatësi prej përafërsisht. 2 km dhe gjerësi prej 3 deri në 40 m, thellësi deri në 60 metra në vende të. Një tjetër moment i parkut është Blue Eye (Blue Eye) mbi lumin e Zi (Black River), furnizohet me ujë nga shkrirja e vazhdueshme borë në male. Ajo është rezultat i erozionit të shkëmbinjve si rezultat i goditur ujin. Ajo ka një thellësi prej 5 metrash. Rreth syrit ka  pishina të vogla dhe ujëvarat e vogla.
Për përmirësimin e infrastrukturës ekzistuese të turizmit në rajon dhe zhvillimin e saj janë kryer dy projekte. Park Ballkani Paqe, një projekt për të krijuar një park përgjatë kufijve, duke përfshirë Shqipërinë, Malin e Zi dhe Kosovën. Ajo gjithashtu mbështet vitet e fundit, turizmit të qëndrueshëm, i cili nuk do të rrezikojnë biodiversitetin përreth Thethit. Sfida shqiptare është një projekt i krijuar nga një grup entuziastësh të udhëtimit nga Republika Çeke, i cili eshte  magjepsur me  bukurinë e Alpeve Shqiptare te vendosur për të ndihmuar zhvillimin e turizmit në këto zona. Ata organizuan ekspedita, qëllimi i të cilit ishte për të përcaktuar shtigje malore, restaurimin e kishës së shkatërruar dhe ndërtimin e urës në fshatin Curran Epërm, dhe krijimin e objekteve turistike atje. Të sigurojë numër adekuat i turistëve është i vetmi burim i besueshëm i të ardhurave për vendasit, të cilët do të mbrojtur fshatin nga shpopullimit të përgjithshëm. Curr i Epërm është vendosur në një luginë, të  pane diges qytetërimit dhe maleve pa emër me një lartësi prej rreth dy mijë metra mbi nivelin e detit, Projekti ishte ndërtimi i një ure shtesë në luginën e afërt të Thethit, duke lejuar qasje në një nga ujëvarat më të vizituara në Shqipëri - ujvara e Gurans .

 

Park Kombëtar i Valbonës 

Pakru kometar i Valbones shtrihet në qendër të Alpeve Shqiptare, përafërsisht. 25 km në veri-perëndim të qytetit Bajram Curri dhe mbulon një sipërfaqe prej 8000 km2, duke mbuluar luginën e lumit me të njëjtin emër. Rajoni ka kushte ideale për sportet e dimrit - trashësia mesatare e mbuluar bora është 94 cm deri në 220 cm. Valbona kanje miks atraksionesh si  shpatet e maleve dhe pyjeve, ujëvarat të shumta dhe shpella.
Lumi Valbona (50.6 km e gjatë), rrjedh nga maja më e lartë e Alpeve Dinarike duke krijuar një luginë të bukur dhe të thellë, një nga atraksionet më të mëdha turistike në Shqipëri. Ajo është ende i egër dhe pak të vizituara nga turistët vend. Me sipërfaqen e re asfaltit në të gjithë rruget e  luginës lejon qasje të sigurt me makinë, ju mund të gëzoni muret lartë shkëmbore si dhe  majat më të larta të maleve , vlen te permendim  ujëvarat të shumta të cilat nxjerrin  ujë nga burimet. Lugina është pak më shumë se 24 km, pika e saj më e ulët është gryka shkëmb në një lartësi prej rreth 400 metra mbi nivelin e detit afër Bajram Currit. Në Valbonë për zgjidhjen e perkryer rrugë guri shtratit të lumit Rrogam përgjatë një lartësi prej rreth 1090 metra mbi nivelin e detit, e cila fillon në fillim të ecin rrugë të kalojë Qafa e Valbonës Theth 1815 m dhe në anën tjetër të kalojë.

Lista e kështjellave në Shqipëri:

1. Kështjella e Alego Pasza Butrincie
2. Kështjella e Badhrës
3. Kështjella e Bashtovës
4. Kështjella e Beratit
5. Kështjella e Borshit
6. Kështjella e Drishtit
7. Kështjella e Durresit
8. Kështjella e Elbasanit
9. Kështjella e Grezhdanit
10. Kështjella e Gjirokastrës
11. Kështjella e Kaninës
12. Kështjella e Kardhiqit
13. Kështjella e Krujës
14. Kështjella e Lëkurësit
15. Kështjella e Lezhës
16. Kështjella e Libohovës
17. Kështjella e Margellicit
18. Kështjella e Peqinit
19. Kështjella e Petrelës
20. Kështjella e Pogradecit
21. Kështjella e Porto Palermos
22. Kështjella e Prezës
23. Kështjella e Rodonit
24. Kështjella e Rozafat Shkodrës
25. Kështjella e Shtëpëzës
26. Kështjella e Skelës
27. Kështjella e Skraparit
28. Kështjella e Tepelenës
29. Kështjella e Tiranës
30. Kështjella e Tujanit
31. Kështjella e Vokopolë

 

Parqet Arkeologjike ne Shqipëri

Finiqi

Qyteti është i vendosur në jugperëndim të Shqipërisë, përafërsisht. 8 km në lindje të Sarandës dhe 20 km të kufirit me Greqinë. Në kohët e lashta ishte qendër e  fisit Kaon qender  politike dhe kulturore . Burimet e lashta përmendin pasurinë e qytetit në periudhën helenistike në mes të III-II në. para krishtit Zhvillimi i mëtejshëm i qytetit gjatë nënshtrimit Perandorisë Romake. Brenda mureve të Finiqi është nënshkruar traktati i përfundimit te luftës me maqedonisht.
Në Finiq tani ju mund të shihni pjesë të mureve rrethuese ,  që kanë një trashësi prej 3.6 m mbrojtur ndaj sulmeve ushtarake , gjithashtu do te shihni , teatërin, banjot romake, kisha bizantine.

Lezha

E vendosur në veri-perëndim të Shqipërisë, rruga kryesore nga jugu per në Shkoder Durrës dhe Tiranë. Është e banuar nga koha e Ilirëve, rreth shekullit 8 në. para krishtit  Zyrtarisht, megjithatë, qyteti u themelua në fillim të shekullit të katërt.para Krishtit  dhe e njohur si Lissos. Në shek III. Para Krishtit Maqedonasit pushtuan qytetin, dhe më vonë romakët. Gjate gjithë kohës qyteti kishte një pozitë të rëndësishme për shkak të daljes se saj ne det dhe duke patur rendesine e nje porte  të rëndësishëme në Adriatik.
Lezha ka ruajtur rendesine e saj deri  në Mesjetë. Në fund të shekullit XIV.  kontrollin e qytetit e moren Venedikasit. Ajo ishte në  vitin 1444 në Lezhë  Skënderbeu mbajti ne lezhe beslidhjen e Lezhes  një organizatë nga princat shqiptare per luftuar turqit . Pastaj Lezha ishte ende nën sundimin e Venedikut. Kjo eshte është shume e rëndësishme për historinë dhe shqiptarëve - kjo ishte këtu se Skënderbeu u varros - në ish Katedralen e St .. Nicholas, më vonë konvertohet në një xhami nga turqit. Xhamia u shkatërrua nga autoritetet komuniste të Shqipërisë pas Luftës së Dytë Botërore. Në vitin 1981. Mbi rrënojat e saj u hap  muzeolumi i Skënderbeut.
Qyteti dominohet nga kështjela në vendin ku është themeluar per here te parë . Ne të kanë mbijetuar këtu fragmente nga pothuajse të gjitha periudhat e historisë. Duke u nisur  nga akropolin vjetër shek e IV / III. per te vazhduar në rrënojat e lashta në shekullin e nëntë. Ata ndërtuan kështjellën e parë. Ajo u zgjerua në shekullin e katërmbëdhjetë nga Venedikaset dhe pastaj  Sulltan turk Sulejman I-re, pas fitores e saj nga turqit në 1478.

Szkodra

Kjo është një nga qytetet më të vjetra të Shqipërisë dhe Ballkanit. Gjurmët më të vjetra të qëndrimit të njeriut në Shkodër gjenden në faqen e kodrës së kalasë, ku sot qëndrojnë eshtrat e një kështjelle dhe vijnë nga Epoka e Bronzit të hershëm, rreth 2000 vjet para Krishtit Pak më shumë se një mijë vjet më vonë u vendosën këtu ilirët.
Në shek V / iv.para K Ajo filloi ndërtimin e parë fortifikues  në kodër, dhe qyteti u rrit në fuqi, duke mbajtur edhe monedhat e veta (shek III në. Pes). Ajo u quajt më pas Scodrinon. Në fillim të shek II. para K Kjo ishte edhe kryeqyteti i mbretërisë së Ilirisë. Në vitin 168. para Krishtit Romakët kane qenë duke shkuar në Perandorinë Romake. Në kohën e Dioklecianit ( shek III.) Është bërë një qendër e rëndësishme në rajon, e cila kryqezonte rrugët  e rëndësishme tregtare.
Përafërsisht. shek XI., Qyteti u bë pjesë e mbretërisë së Zetës, më pak se mosha e mbretërive ekzistuese në këto fusha. Në fund të shekullit XIV. Venedikasit mori pushtetin, duke ndryshuar emrin e saj në Shkodër italiane dhe ndërtimin e një kështjellë në kodër përsëri. Në shekullin e pesëmbëdhjetë. Shkodra ishte në zonën e ndikimit të Skënderbeut, dhe së bashku me qytetet e tjera (Krujës, Lezhës) mbrojten  me sukses kundër turqve. Në vitin 1479., Pas një rrethimi 7-mujor nga ushtria e njëqind mijë ushtareve te Sulltan Mehmetit II Pushtuesi, Turqit hyne ne kala duke dorëzuar qytetin. Turqit shkatërruan qytetin, por ajo është ngadalë po kthehet në favor, që në shekullin e shtatëmbëdhjetë. Edhe të bëhet kryeqyteti i Sanxhakut (njësi administrative në shtetin turk).
Zhvillimi i shpejtë i qytetit u be në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë., Kryesisht për shkak të zgjerimit të tregtisë.Ne qytet u formuan dyqane të shumta artizanale dhe parari. Shkodra kishte atëherë përafërsisht. 50 mijë banorë. Në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Është themeluar në zyrën e kryepeshkopit. Pastaj edhe për shkak të ndryshimit të lumit (dhe kështu kushtet për mbrojtjen e qytetit), kalaja u braktis si e padobishme.
Tërheqjen kryesore per turistet është kalaja e Rozafës ne Shkoder.

Butrint

është ndërtuar në shekullin e dymbëdhjetë pas K, edhe pse qytet i zhvilluar në shek VII në. para Krishtit dhe shekullit të gjashtë. para K Ajo ishte tashmë një port dhe qender tregtare e rëndësishme. Butrinti më vonë u bë një qendër e rëndësishme e adhurimit të Asklepit perëndisë greke dhe ishte i rrethuar nga një mur.
Në shekullin e tretë pes qyteti Butrint bëhet aleate me Perandorinë Romake. 48 r. Para K qyteti është vizituar nga vetë Juliusz Cezar, dhe pasardhësi i tij Oktawian periudhe ne te cilen eshte edhe zgjeruar fuqishëm qytet dhe muret e qytetit, e cila pothuajse dyfishi gjatësinë e saj.
sNe shekullin e I-re të epokës sonë është kulmin lulëzimi i qytetit, e cila përfundon në tërmet shekullin e tretë. Edhe pse qyteti u rindërtua pas tij, por kurrë nuk u kthye në ditët e mëparshme të saj lavdisë, dhe gradualisht, gjatë shekujve, e humbi vleren.
Butrinti u bë një qendër e rëndësishme e krishterë, Në shekullin e nëntë ai erdhi nën sundimin e Bizantit, dhe në shekullin e katërmbëdhjetë u ble nga venedikasit për të mbrojtur ishullin e Korfuzit. Në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë. Butrinti u pushtua nga trupat franceze, por u dëbuan shumë shpejt nga Ali Pasha i Tepelenes. Rreth kësaj periudhe, megjithatë, Butrinti është braktisur tërësisht nga banorët të cilët kurrë nuk janë kthyer.
Sot Butrinti është tërheqje më e madhe arkeologjike në të gjithë Shqipërinë që nga viti 1992. gdhendur në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

  • monumentet më të rëndësishme në Butrint:rrënojat e shenjtërores së Asklepit IV në. pes
  • rrënojat e Teatrit greke (më vonë të përpunuara në romake) me III. para Krishtit
  • bazilikë e madhe e krishterë, kisha e hershme-krishterë nga shekulli i gjashtë.
  • banjot romake nga II.
  • Baptisteri me mozaikë nga shekulli i gjashtë.
  • Portat e qytetit (duke përfshirë Porta e Luanit, të ruajtura në gjendje pothuajse të përsosur)
  • akropolis banuar nga VIII. PES
  • Kalaja mesjetare XIV veneciane.

Bylis

Qyteti antik, tani në rrënojat. Ajo ishte qyteti më i madh në Iliri jugore, në kufirin e Ilirisë dhe Epirit. Bylisi i lashtë ka 30 ha në majë të një kodre që ndodhet në një lartësi prej 524 m mbi nivelin e detit muret e qytetit kishte një gjatësi prej 2200 metra, lartësia e 8-9 metra dhe gjashtë porta të veçanta ruajtur nga kulla. Bylisi, duke qenë brenda kufijve të Illyrise dhe Epirit, ajo kishte stadium e vet dhe teatër në periudhën helenistike. Në kohët romake Bylisit filloi të përkeqësohej, deri në prag të mesjetës ka qenë e reduktuar në vetëm shfaqë peshkopit titullar i Kishës Katolike, përveç kësaj, shpesh e kombinuar me Apoloninë, një tjetër qendër e lashtë ndodhet në Shqipërinë e sotme.
Stephanus e Bizantit, shkencëtar grek dhe dijetarit nga shekulli i gjashtë pas Krishtit, e përshkroi origjinën legjendar të qytetit. Ajo është dashur të jetë themeluar nga veteranët e Luftës së Trojës, dhe madje edhe një pasardhës i Akilit. Kjo u reflektua më vonë në monedha greke riformuar në vend.


Antigonea

Një qytet me një histori  shumë të shkurtër. Historia 150-vjeçare. Ajo eshte formuar në krye të ne kodre përafërsisht. 600 m mbi nivelin e detit, me nje siperfaqe prej 35 hektar. Themeluar nga Pirro, mbreti i Epirit (319-272 pes r.) Për nder të gruas së Antigone. Në vitin 198. para Krishtit Romakët mundën ushtrine e  mbretit  Filip te  maqedonise dhe mori hak mbi grabitjen qytetet Maqedonas duke i shkaterruar dhe duke i  djegur ata. Ky ishte  fati edhe Antigonea. Qyteti nuk është rindërtuar.
Gërmimet e kryera nga arkeologët shqiptarë në vitet 1960 në 1980 në afërsi të fshatit modern të Saraqinishtë çoi në identifikimin e një qyteti të fortifikuar Antigonesë. Ne kemi zbuluar disa kulla të mrekullueshme dhe porta, statujat e bronzit Sfinks dhe Poseidon, monedha bronxi riformuar në qytete të ndryshme.

Apolonia

Ajo u themelua nga kolonistët grekë nga Korinti ne Korfuz në pastaj Iliri, në bregun e djathtë të lumit Aous, Vjosë të pranishëm, në vitin 588. para Krishtit Aristoteli (384-322 r. BC) mendonin se Apollonia, për shembull, efikasiteti i sistemit oligarkik  u prezantua nga pasardhësit e kolonistët grekë. Qyteti u bë i pasur me anë të tregtisë së skllevërve dhe produktet vendase bujqësore, si dhe të ardhurat nga porti të madh, i cili është tashmë në kohën e Aristotelit ishte në gjendje të pranojë dhe mbështetje deri në 100 anije të njëjtën kohë. Monedha Apollonia mund te pranohej me kënaqësi edhe më larg nga ajo. Për një kohë i përkiste zotërimit te Pirros (319-272 r. Pes) Mbreti i Epirit, nga viti 229 pes Ajo ishte nën kontrollin e Republikës Romake, dhe në vitin 148. para Krishtit Ajo u bë pjesë e provincës romake të Maqedonisë. Rënia dhe shpopullimi i qytetit filloi në shekullin e tretë pas Krishtit pas tërmetit, e cila shkaktoi fundosjen e portit dhe gradualisht zëvendësoji rrethinat e saj në një moçal dhe te shtuar me semundjej te malaries. E vendosur vetëm një komunitet i vogël i krishterë, i cili është në një kodër në Ardenicës  ku prane tyre eshte ndertuar një kishë dhe manastiri e Santa Maria.
Apollonia u zbulua përsëri në shekullin e tetëmbëdhjetë. Por hulumtimet arkeologjike, austriake heren e parë, dhe më vonë francezët, ajo ishte vetëm në fund të Luftës së Parë Botërore dhe në vitet e luftërave. Ata vazhduan në Shqipërinë komuniste, por shumë vende ende nuk janë testuar. Sot ajo është një rezervë arkeologjike, e cila është pjesa më e rëndësishme e amfiteatrit te lashte dhe të ruajtur mirë  -. Odeoni dhe një fragment (fasadë me kolona) ngritur në kapërcyell ne shek I dhe II pas K Tempulli i Artemisës. Gjithashtu te ruajtura janë mbetjet e ndërtesës se konsullit , bibliotekën dhe harkut triumfal. Dhe në një distancë prej tyre, në një shpat, e ndërtuar në shekullin e trembëdhjetë  manastiri bizantin dhe një kishë të vogël -. Tani një muze.

Amantia

Kryeqyteti i fisit ilir të Amantes të Epirit. Ajo u themelua në shekullin e pestë. BC dhe mbuluar një sipërfaqe prej përafërsisht. 13 hektarë. Amantia zë një pozicion të rëndësishëm mbrojtës në luginën e Vjosës. Qyteti ishte i rrethuar nga një mur me gjatësi prej përafërsisht. 2,100 metra, ajo kishte një fortesë te madhe me dy porta dhe kulla mbrojtëse. Ajo kishte Akropolin e vet dhe tempullin dorik dedikuar për Afërditën. Monumentet më të mirë të ruajtura në stadium duhet Amantii III. BC 60 x 12.5 m, e cila mund të strehojë deri 4.000 njerëz.