KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi in Albania Voskopoje


Në kohët e lashta, Tepelena ishte pjesë e Treoni e Kaonis. Zona e Buziut ishte e lidhur me Ilirët e Antipatrese (Berat), Warder (Mallakaster) dhe Lopesi me Amantinet (Plloca e Vlorës). Në fund të shekullit të 9-të, Tepelena hyri në Teodorën e Nikopopit, pastaj në Despotat e Epirit. Nga fundi i shekullit 14, pushtimi turk filloi në Shqipërinë e Jugut. Ky pushtim, përpjekjet për regjistrimin e popullsisë dhe ndryshimet e besimit të krishterë u ballafaquan me armë ... Në 1492 ai u ndal në Tepelenë për 24 ditë, ekspedita ndëshkuese e sulltan Bajaziti II. Në shekullin e 16-të, Tepelena mori pjesë në Sanxhaku të Vlorës. Deri në fund të këtij shekulli, islamizimi masiv filloi me taksat dhe jetën shoqërore. Tepelena është një vendbanim i hershëm që lidhet me ndërtimin e një kështjelle në shekujt 4-5, të ngritur në këtë pikë strategjike në kryqëzimin e rrugëve të Vjosës, grykës së Këlcyrës, Drinos dhe Mallakastrës. Poshtë kështjellës janë gjurmët e një urë të madhe, pjesa e parë e harqeve të shekullit të dytë. Pesë fazat e tjera u ngritën nga shekulli i gjashtë në shekullin e 19-të. Ajo u shkatërrua nga pushtuesit osmanë në 1492. Në shekullin e 17 Tepelena kishte 250 shtëpi. Në 1789 Tepelena u qëllua në duart e Ali Pasha Tepelenës. Kalaja aktuale u rindërtua nga ai në 1819 me një sipërfaqe prej 4-5 ha me tre hyrje dhe tre kulla. Deri në vitin 1820 ishte qëndrimi i dytë i ApT. Në vitin 1918 u krijua Klubi i Atdheut "Bashkimi"
Qarku i Tepelenës është një nga rrethet e Shqipërisë së 36-të. Qarku i Tepelenës ka 55,000 banorë (2005), një sipërfaqe prej 817 km2. Në rrethin e Tepelenës dominon lehtësimet kodrinore-malore. Lartësia mesatare mbi nivelin e detit është 732 m. Pika më e lartë është në majë të Kjezrevlje 2122 m, ndërsa më e ulët 105 m në luginën e Vjosës. Lithology Tepelena është përfaqësuar kryesisht nga gëlqerorë, të cilat nganjëherë shfaq masave masive kompakt. Në të fundit, ka puset, shpellat, turistëtpeleologjia dhe studimi. Sizmizmi në rreth është tepër aktiv. Fuqia sizmike e hasur në vitet 1920 ka arritur intensitetin e madhësisë 5,8 dhe 9. Tërmete të tjera ndodhën në 1963, 1969 dhe 1978. Qarku i Tepelenës ndodhet në zonën malore dhe klimatike të Mesdheut.