KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi in Albania Voskopoje


Dokumenti i parë i shkruar për qytetin e Korçës është regjistri turk i Korçës dhe i Përmetit, i hartuar në vitin 1431, menjëherë pas pushtimit osman. Sipas tij, rajoni i Korçës ishte përfshirë në Vilajetin e Korçës, ku qendra e Korçës, të cilën turqit e quajnë Gajrixhe, e turkoi emrin e vjetër sllavisht Gorica. Deri në atë kohë, Korça nuk përmendet në asnjë dokument mesjetar bizantin, pavarësisht nga ngjarjet e mëdha që ndodhin në zonë, por "neglizhohet" kur shpesh iu referohet zonave fqinje siç janë Devolli, Kolonja, Skrapari në Voskopi (shih P. Xhufi, Muzakaj, viti i botimit 2009). Kjo tregon se turqit vetëm pas pushtimit i janë dhënë rëndësi administrative Korçës, megjithëse ishte shumë më i vogël se fshatrat rreth tij, si Mborja me 70 shtëpi, Peshkopia (Peskopja) me 71 shtëpi. Në Regjistrin turk të vitit 1431 thuhet për Korçën, në faqen 69: "Korça vetë, pafetë që banojnë brenda kështjellës: 26 shtëpi, 5 të reja, 3 të vetme, 1965 të ardhura". Këtu, Korça shfaqet si një fortesë e banuar dhe fortifikimi ishte shkaku i administratës osmane. Turqit nuk e ndërtuan këtë kështjellë, por gjetën ndërtesën e ndërtuar, e cila konfirmohet nga fakti se banorët e saj ishin të krishterë. Turqit nuk mundën të ndërtonin një kështjellë dhe ta popullonin atë me "jobesimtarët", por Korça, si qendër e banuar, ekzistonte shumë vite përpara mbërritjes së turqve në Shqipëri, që ndodhi në fund të shekullit të 14-të. Vendndodhja e kështjellës dhe gjetjet në vitet 1923 dhe 2000 të disa fragmenteve të mureve të zbuluara gjatë ndërtimit të shekullit të 20-të, siç është shtëpia Sugarve, hoteli Koçibelli dhe kohët e fundit në ndërtesën Bazet, midis hotelit Koçibell dhe shtëpisë së Sugarve. Studiuesi P. Lera, bazuar në teknikën e ndërtimit dhe madhësinë e murit të zbuluar, arrin në përfundimin se është një ndërtim i fortifikimit dhe jo një ndërtim i thjeshtë. Rrethi osman mbi Korçë zgjati deri në vitin 1912, vitin kur shpalli pavarësia e Shqipërisë. Traktati i Shën Stefanit i vitit 1878 kalonte përmes Korçës dhe Pogradecit drejt Principatës Bullgare ndërsa Traktati i Berlinit u kthye po atë vit në Perandorinë Osmane.

DEA 202 HOTEL

GILI HOTEL

HOTEL SMERALD

HOTEL GOLD

HOTEL ALYSA

GRAND HOTEL PALACE