KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi a Kruja Albania


Është një nga qytetet shqiptare që, edhe pse për një periudhë të shkurtër, më pak se një shekull, ka një histori të pasur dhe një histori intensive dhe intensive, si në Zog ashtu edhe në socializëm. Kuçova është përmendur për naftën, e cila ishte në sipërfaqe dhe u përdor për gdhendjen e karrocave dhe mbajtjen e pishtarëve të ndezur. Megjithëse i rastësishëm, zbulimi i bërë nga ushtarët austriak gjatë Luftës së Parë Botërore në vitin 1916 solli një të ardhme të sigurt dhe qytetërim në një nga zonat më të prapambetura të Mizës në atë kohë. Që nga viti 1918, kur eksplorimi i naftës filloi deri në vitin 1924, shumë kompani të naftës dolën në Kuçovë, por ato që zinin rrënjë ishin AIPA (Azienda Italiana Petroli Albania), një kompani anglo-persiane dhe një kompani franceze. Pusi i parë i naftës u shpulla në vitin 1928, në vendin e quajtur Diktator. Nga ky moment Kuçova hyri në hartat gjeologjike të botës si një burim i naftës. Nga 1928 deri më 1943, burimi i Kuçovës u shfrytëzua nga shoqëria italiane AIPA, e kuptuar nga kushtet e skllavërimit. Këtu ishte klasa punëtore. Në historinë e Kuçovës, Kuçova përmendet edhe si qyteti ku u organizua greva e parë e punëtorëve më 1936. Zhvillimi më i madh i Kuçovës ishte i njohur pas Luftës së Dytë Botërore, veçanërisht në vitet 1975-1990.
Qyteti Kuçovë si një nga zonat më të mëdha të prodhimit të naftës pas çlirimit të vendit u pa me një sy tjetër nga sistemi socialist dhe gjendja e tij, i cili, duke ditur rëndësinë, ka bërë investime në shkallë të gjerë për të ndërtuar sistemin e naftës dhe Përpunimin e saj. Vlen të theksohet se edhe Italia ka investuar si në infrastrukturë, ashtu edhe në ndërtimin e ndërtesave dhe banesave në qytet në qytet. Për shembull, në lagjen Pazari janë 12 shtëpi të ndërtuara nga italianët. Si këto ndërtime janë bërë në zona të tjera të qytetit. Pas çlirimit të vendit, shteti komunist me ndihmën e Bashkimit Sovjetik dhe personalisht Stalini filloi të krijonte makineri të ndryshme për të ndihmuar sistemin e naftës. Rafineria e rafinerive të naftës, Kokas Plant, Plant Oil Plant, TEC dhe shumë njësi ndihmëse u nisën për t'i shërbyer sistemit të naftës. Pastaj u ndërtua aerodrom ushtarak i Kuçovës, ku nga Bashkimi Sovjetik më 1953 erdhi fluturimi MIG 15.

HOTEL BARDHI