KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele në Mitrovicë Kosovë


Gjatë periudhës osmane (15-1912) fshati gëzonte një status të veçantë administrativ si pjesë e rajonit të Himarës. Në vitin 1742 fshati fqinjë mysliman shqiptar i Borshit sulmoi Piqerën duke bërë që disa të krishterë orthodhoksë që flisnin shqiptarë të largoheshin jashtë në Italinë jugore, kur ata e themeluan fshatin Villa Badessa. Më 1875, disa familje me trashëgimi të Piqeras nga Villa Badessa vendosën të zhvendoseshin në Nea Pikerni, një vendbanim i themeluar nga shteti grek në Peloponez, i cili pas një kohe u braktis për shkak të vështirësive ekonomike dhe të zhvendosjes.
Një shkollë greke po funksiononte në Piqeras nga viti 1871. Edukimi grek u sponsorizua nga diaspora lokale dhe në vitin 1902-1904 u zgjerua me një shkollë të vajzave dhe të një niveli të mesëm. Në vitin 1914 grupet e armatosura lokale mbështetën luftën për themelimin e Autonom Republika e Epirit të Veriut dhe mori pjesë në luftime të ashpra për kontrollin e fshatit aty pranë Fterrë dhe lartësitë rreth fshatit Çorraj.
Fshati është vendlindja e heroit kombëtar shqiptar Vasil Laçi i cili u përpoq të vriste Victor Emmanuel III, Mbreti i Italisë dhe Shefqet Bej Vërlaci, Kryeministri i Shqipërisë pas pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste.

GUESTHOUSE ARIS

GUEST HOUSE ARIS