KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele në Mitrovicë Kosovë


Gërmimet arkeologjike në Kështjellën e Krujës dëshmojnë se kanë qenë një vendbanim ilire që nga shekulli i tretë pes.
Fshati i afërt i Zgërdheshit mendohet të ketë qenë Albanopoli i përmendur nga Ptolemeu në shekullin e dytë të epokës sonë. Me braktisjen e saj në fillim të Mesjetës, banorët gjetën një vend më të mbrojtur në Krujë dhe me kalimin e kohës qyteti u bë i rëndësishëm për të gjithë krahinën.
Për herë të parë përmendet si një qendër peshkopate në një dokument në vitin 879.
Kruja ishte në qendër të shtetit të parë feudal shqiptar, i cili në vitin 1190 ishte përgjegjës për Progon dhe më vonë djemtë e tij Gjin (1198-1206) dhe Dhimitri (1206-1216).
Qyteti arriti kulmin e saj në shekujt e 13-të dhe 14-të. Ormanët pushtuan atë për herë të parë në 1396 dhe së dyti në 1415. Në vitin 1430 shpërtheu një rebelim i udhëhequr nga Gjon Kastrioti.
Me kthimin e djalit të tij Skënderbeut në vitin 1443, Kruja u bë qendra e epokës shqiptare të shekullit XVI kundër turqve dhe emrit të saj, e njohur atëherë në të gjithë Evropën. Me Skënderbeun rezistoi tre vëllezërit e motrat 1450, 1466 dhe 1467.
Osmanët arritën ta marrin atë në vitin 1478. Qyteti u rrëzua, shumë banorë u masakruan, pjesa tjetër u emigrua.

GRAND HOTEL KRUJA