KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele ne Shqiperi Lezhe


Historikisht Shkodra ka qenë një nga qytetet kryesore të Shqipërisë. Zhvillimi më i madh u zhvillua në shekullin e 19-të. Në vitin 1870 ajo kishte rreth 50,000 banorë. Historikisht Shkodra ka qenë një nga qytetet kryesore të Shqipërisë. Zhvillimi më i madh u zhvillua në shekullin e 19-të. Në vitin 1870 ajo kishte rreth 50,000 banorë. Ajo u bë një nyje e rëndësishme tregtare për të gjithë Ballkanin, me 3500 dyqane, në zonën ku sot njihet si 'pazari i vjetër'. Që nga viti 1718, Shkodra ka pasur një agjensi konsullore në shumë vende të huaja. Si një port konsiderohej Oboti, por sidomos Ulqini dhe më vonë Shengjin. Gjatë viteve të Lidhjes së Prizrenit (1878), Shkodra u bë pika qendrore e lëvizjes kombëtare. Në këtë kohë, dega e Lidhjes së Shkodrës kishte rojen e vet, e cila ishte një nga më aktive dhe ndihmoi në mbrojtjen e Plav, Gucci, Hoti dhe Gruda, si dhe në luftën e Ulqinit.
Shkodra gjithashtu ka qenë një qendër shumë e rëndësishme kulturore. Ne përmendim këtu bibliotekën e Bushatllinjve dhe fotografinë Marubi, e cila njihet si një nga më të vjetrat në Ballkan dhe me vlera të pazëvendësueshme. Gjatë Luftës Ballkanike dhe Luftës së Parë Botërore, Shkodra u bë pre e objektivave grabitqare të Malit të Zi dhe Serbisë. Popullsia e Shkodrës mbrojti qytetin për shtatë muaj të njëpasnjëshëm kundër ushtrive përreth, por më 23 prill 1913, ushtritë serbo-malazeze hynë në qytet nëpërmjet tradhtisë së Esat Pashës Toptani.
Serbo-malazezët u detyruan të largoheshin pas disa muajsh dhe Shkodra më vonë shkoi në protektoratin ndërkombëtar. Qyteti kalonte në qeverinë e Tiranës në vitin 1920.
Shkodra gjithashtu mund të përmendet si qendër e katolicizmit shqiptar. Ishte qyteti i fundit shqiptar që binte nën sundimin otoman në vitin 1479 dhe qyteti që kundërshtoi më së shumti ardhjen e komunizmit në vitin 1944. Qytetarët e Shkodrës ishin të parët që shkatërronin simbolet e diktaturës në vitin 1989. Kishte edhe shkëndija e parë e Protesta kundër komunizmit Në fund të viteve '90.

ROSE GARDEN HOTEL