KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi in Albania Orikim


Edhe pse qyteti i Skenderajt nuk ka histori të gjatë të themelimit dhe emërtimit, historia e tij nuk dihet pikërisht sepse nuk është studiuar seriozisht nga historianët shqiptarë apo intelektualët. Megjithatë, për aq sa dihet nga bollëku i hulumtimeve, shihet se historia e këtij qyteti është e pazakontë që nga iniciativa e emërtimit, emri i saj dhe themelimi i saj. Deri në fillim të shekullit XX në Drenicë nuk kishte qendër qytetare apo administrative. Megjithatë, qyteti që sot quhet Skenderaj nuk u themelua si vullnet apo nevojë për banorët e kësaj zone dhe shumë më pak zhvillim ekonomik, por u krijua si një përpjekje nga pushtuesit e kohës për të forcuar fuqinë e tyre në këtë rajon rebel Ose Nevoja për të krijuar një vendbanim të ri për kolonistët e sjellur. Përpjekja e parë për të krijuar një vendbanim të ri e kishte bërë Perandorinë Osmane kur në fund të shekullit të 19-të filloi ndërtimi i një qendre administrative në këtë rajon, por u kundërshtua Dhe e pamundur nga kryengritësit lokalë shqiptarë. Ndërkohë, 34 vjet më vonë, pushtuesi tjetër, Jugosllavia e Parë, kishte filluar krijimin e një lokaliteti të ri, kryesisht për qëllimin e zgjidhjes së kolonistëve sllavë që i kishin sjellë ata nga Serbia, Mali i Zi, Bosnja dhe Kroacia. Më vonë, më 1931, Deviçi dhe selia e distriktit të Drenicës u zhvendosën në këtë lokalitet.
Të gjitha këto nuk kanë qenë objekt i ndonjë studimi të plotë të historianëve tanë, përveç për ndonjë shkrim të përshpirtshëm. Nezir Çitaku, është historiani i vetëm që ka marrë seriozisht historinë e qytetit të Skenderajt në librin e tij "Drenica për shekuj", botuar në Ulqin në mes të vitit 2007. Udhëheqësit e Drenicës japin idenë e emrit, Porta e Lartë fillon ndërtimin e Sarajit (Hamidia)

HOTEL &RESTAURANT ARS