KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi a Kruja Albania


Lipjani është i njohur që nga koha ilire, si pjesë e qytetit të Ulpianës që ndodhet në një distancë prej 10 km. Lipjani në periudhën romake ishte kryesisht një vendbanim i vogël në rrugën drejt Lissumit. Identifikimi i Lipjanit me emrin Ulpiana u konfirmua më vonë nga zbulimet e rrënojave të antikitetit të lashtë dhe periudhës bizantine. Prej kohëve të lashta emri Lypenion, Lypiana me siguri ka ardhur në emër të tanishëm Lipjan. Nën themelet e kishës së vjetër në këtë pjesë gjenden themelet e Bazilikës Bizantine, ndërsa nga vetë Lipljani njihen disa epigraf-monumente, nga të cilat konfirmohen të dhënat për ekzistencën e Ulpianës. Me zhvillimin e industrisë minerare në lagjen Janjevo, Prishtina u bë e njohur, kështu që Lipjani humbi rëndësinë e mëparshme dhe funksionoi si një "shesh" i thjeshtë lokal. Janjeva dikur u përmend në vitin 1303, me zhvillimin e industrisë minerare në shekullin e nëntëmbëdhjetë. XIV dhe XV, u ndërtua në një qendër të rëndësishme afër Prishtinës dhe Novobërdës (Artana). Ndër të tjera, qyteti kishte kontakte me Republikën e Kroacisë në Dubrovnik. Një nga shkollat e para në Kosovë u hap në Janjevë në vitin 1665 dhe ende përdoret sot. Në përgjithësi deri në ndërtimin e hekurudhës në fund të shekullit. E kaluara (1873-1874) Lipjani ishte një fshat i zakonshëm i njohur si udhëkryqi i rrugëve në rajon. Në këtë hekurudhë Lipjan fitoi stacionin hekurudhor, përgjatë së cilit u ndërtuan punëtoritë e para komerciale, dyqanet e magazinimit të grurit dhe dyqanet artizanale, pra deri në fund të shekullit. Gjatë rrjedhës së sundimit turk, kjo pjesë e re e Lipjanit fitoi pamjen e kraterit të qytetit, ndërsa qyteti u shpall në vitin 1920. Me veprimtarinë e Hekurudhave të Kosovës Maqedoni, qarkullimi ishte kryesisht përmes Greqisë (Selanik-Selanik), kështu Konkurrenca e tregut dhe aktivitetet komerciale kanë ndikuar në qendrat si Mitrovica, Ferizaj dhe Lipjan në dobësimin e tregut në qendrat më të mëdha si Prishtina, Gjakova dhe Prizreni. Që atëherë, Lipjan ka filluar të zhvillohet. Nga kjo rrjedh se ndikimi i Lipjanit shtrihet më shumë në afërsi të mjedisit, sesa në pjesët malore dhe kodrinore perëndimore, jo vetëm në pjesët që përfshijnë kufijtë administrativ, por edhe në pjesët e Drenicës së Sipërme, me të cilën Lipjani është përafërsisht qyteti i vetëm i vendbanimeve. Nga ana tjetër, si një shembull i gravitacionit të Drenicës së Jugut, përveç Lipjanit, krijohet lëvizja e lirë natyrore. Nga kjo rezulton se Lipjan - Pozita gjeografike paraqet një aspekt të gjerë dhe interes në lidhje me qendrat më të mëdha.

HOTEL MEDIAN

MOTEL 008

MOTEL AGONI

MOTEL RESTAURANT AS

HOTEL ARBERI

MOTEL GIPA

ALPETROL HOTEL