KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi a Kruja Albania


Tre hipoteza rreth origjinës së emrit të Tiranës
1. "Tiranë" mendohet të vijë nga fjala "Theranda", e përmendur në burimet e lashta greke dhe latine, të cilat vendasit e quajtën "Te Ranat", pasi fusha u formua si rezultat i materialeve të ngurta që sillnin ujë nga Malet përreth.
 2. "Tirana" vjen nga "Tirkan". Tirkan ka qenë një kështjellë në shpatet e malit Dajti. Deri më sot gjenden rrënojat e kësaj kështjelle antike që daton në fillim të shekullit të parë pes. Kjo mendohet të ketë qenë kalaja që historiani bizantin Prokop, (VI shekulli) e quan atë Kështjellën Tirqan.
3. "Tirana" vjen nga greqishtja e vjetër, "Tyros" do të thotë qumështore. Mendohet se ky ndryshim ka mbetur për shkak të marketingut të baxhove nga zonat përreth zonave bërthamore në fushën e Tiranës.
Tirana u shpall kryeqyteti i përkohshëm i Shqipërisë më 9 shkurt 1920 nga Kongresi i Lushnjës dhe anëtarët e Këshillit Kombëtar hynë në qytet më 11 shkurt 1920. Përfundimisht Tirana u shpall kryeqyteti i Shqipërisë në vitin 1925 nga Asambleja Kushtetuese.Në Historinë e Popullit Shqiptar, "Periudha e Pavarësisë (28 nëntor 1912 - 7 prill 1939), në faqen 249 përmend shpalljen e Republikës së Shqipërisë nga Asambleja Kushtetuese dhe miratimin e statutit ose kushtetutës së republikanëve, Që Tirana më në fund shpallet kryeqytet i Shqipërisë."Në Tiranë, në të kundërtën, opozita e Esat Pashës Toptani është eliminuar për momentin se ishte kundërshtar i qeverisë së Durrësit. Edhe pse Tirana kishte një popullsi të barabartë me atë të Elbasanit, kishte kushte më të mira për organet qeveritare Duke pasur parasysh këto faktorë, qeveria e Lushnjës mori një vendim më 9 shkurt 1920, për të vendosur përkohësisht kryeqytetin e Shqipërisë në Tiranë, duke lënë hapur çështjen e Me miratimin e të gjithë anëtarëve të Kongresit të Lushnjës, anëtarët e Këshillit të Lartë, së bashku me anëtarët e qeverisë dhe Këshillin Kombëtar, hynë në Tiranë më 11 shkurt 1920, Pasi që departamentet e ushtrisë italiane u larguan nga qyteti dhe u vendosën në Durrës. Banorët e Tiranës me entuziazëm e përshëndetën hyrjen e organeve të larta shtetërore në kryeqytetin e përkohshëm të Shqipëria, e cila u deklarua nga Asambleja Kushtetuese e vitit 1925
Përfundimisht, kapitali i saj. Megjithatë, jeta e Tiranës si kryeqytet i Shqipërisë fillon më 11 shkurt 1920

HOTEL SAVANA

HOTEL GJUTA

HOTEL BERMON

HOTEL RIZA

HOTEL MEG KLAUS

HOTEL ARBERIA

HOTEL DAFINA

HOTEL EPIDAMI

HOTEL MOLLA

TE STELA RESORT