KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele në Mitrovicë Kosovë


Origjina e qytetit të Fierit shkon në shekullin e VI-të. Me qytetin e lashtë të Apollonisë (emëruar pas zotit grek, Apollos). Apollonia ishte qyteti i dytë më i madh ilir dhe një nga dy pikët fillestare të Egnatia Street, një nga rrugët kryesore të Perandorisë Romake dhe Perandorisë Bizantine. Rruga Egnatia lidh Romën me Perëndimin me Konstandinopolin në Lindje.
Origjina e emrit të Fierit është e diskutueshme, megjithatë, shumica e kërkuesve besojnë se Fieri vjen nga fjala italiane "fiera", që do të thotë panairi. Sipas mbështetësve të kësaj teze, tregtarët venecianë e quajtën qytetin në shekujt 14 dhe 15 kur blinin produkte bujqësore në tregjet e qytetit.
Qyteti u themelua në vitin 1864 kur Kahreman Pasha (guvernatori lokal) pyeti disa arkitektë francezë për të hartuar qytetin e ardhshëm si një qendër tregtare dhe artizanale në kryqëzimin e rëndësishëm Lushnjë-Fier dhe Berat-Mallakastër-Seman.
Qyteti është projektuar sipas modelit të Qyteteve Rinore Rilindëse të shekullit të 19-të. Veprimtaria e tij kryesore do të ishte tregtia e produkteve bujqësore në zonat e Myzeqe dhe Mallakster. Gjatë viteve 1864-1865, një treg u ndërtua përgjatë lumit Gjanica për 122 tregtarë. Banorët e parë të Fierit ishin shërbëtorët e Kahreman Pashës dhe anëtarët e familjes Vllehe që kishin jetuar në atë zonë që nga 1800-ta. Pak kohë pas ndërtimit të tregut, Fieri krijoi statusin e tij ekonomik si një qytet tregtarësh dhe mjeshtërish.

GRAND HOTEL LEONE

HOTEL LEONE

AUTO GRILL KRASNIQI

HOTEL FANTAZIA

HOTEL PRINCE

HOTEL ALPAR

HOTEL INTERNACIONAL

HOTEL DASHAMIR

GARDEN PALAS