KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele ne Shqiperi Lezhe


Qyteti i Sarandës ndodhet në pjesën jugperëndimore të Detit Jon dhe është port. Mjedisi detar përmendet për herë të parë nën emrin VETËM në shekullin e I, Pk, shërbeu si port për kalimin nga Epiri në atë italiane Gadishulli, era juglindore shumë Nuk ishte e mundur që kjo vela të njihej si Onhezmit. Zhvillimi më i madh i këtij qyteti të vogël ishte nga shekulli i dytë deri në shekullin e dytë para Krishtit dhe ishte gjithashtu pjesë e detit. Në shekujt 4 dhe 4, qyteti u rivendos në shtratin e parë dhe u rekrutua me mure mbrojtëse prej 2m të trasha, duke mbajtur rreth 5 ha tokë. Brenda kullave të kështjellës gjysmë drurë, gërmimet arkeologjike kanë zbuluar rrënojat e banesave të çuditshme dhe një bazilikë të Paleokristianëve nga shekulli i 5-të deri në shekullin e 6-të, dyshemeja e së cilës ishte e shtruar me një sërë veprash kishtare të viteve 414-516, Ajo është përmendur si një peshkopatë dhe si një qytet. Në shekullin e 6 Hierokl udhëkryq, skena e quajtur Anhazia është një nga 12 qytetet në provincën e Epirit
Pjesa më e vjetër e epokës bizantine në pjesën perëndimore të qytetit të tanishëm, rrënojat e një manastiri paleokristian me emrin Ajiu Saranda (Dyzet shenjtorët) që u ngritën në shpatin e malit mbi Sarandë dhe ndërtimi në fund të 16-të Shekulli XVII i Kështjellës Lekuresi në jug të qytetit tregon se Onhezmi është i lashtë, megjithëse në rënie, ka kaluar nëpër emra të tjerë. Emri i Sarandës hyri Në përdorim në fund të shekullit të 20-të deri në vitet 1930 nga banorët u quajt "Skele". Në vitin 1876 kishte një zyrtar doganor Naim Frashëri. Në vitin 1878 ai u dogj dhe ushqehej nga anëtarë grekë të korfufit. Në vitin 1927, kishte rreth 800 banorë dhe nuk hynë në qytet. Diçka më popullore në vitet 30-40, kur u zhvillua tregti, dyqane, magazina, shtëpi tregtare etj. Në fillim të shekullit të 20-të Në XX të qytetit të Sarandës vendimi i ru (Sot është dyfishuar) U ndërtua maja e re, muri mbrojtës kundër valëve dhe 3 rushes kryesore.Saranda është porti i tretë në vend pas rëndësisë së Durrësit dhe Vlorës. Sot, Saranda konsiderohet si një nga qytetet e Pearl të Shqipërisë dhe aktiviteti i saj bazohet kryesisht në turizmin dhe përpunimin e porteve. Në vitin 1990 popullsia e saj ishte rreth 16.400 banorë. Numri i banorëve të rrethit të Sarandës (sipas statistikave të vitit 1993) është 53,730 banorë, ndërsa sipërfaqja është 1097km2

KENOS HOSTEL