KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele ne Shqiperi Lezhe


Qyteti i Lezhës Qender Rajoni i prefekturës me të njëjtin emër gjendet në Shqipërinë veriperëndimore, pranë Detit Adriatik. Qyteti u themelua në vitin 385 pes nga Dionisi i Sirakuzës. Gjatë gjithë periudhave, qyteti i Lezhës ka luajtur një rol të veçantë në historinë e ilire-shqiptarëve. Pozita gjeografike ku shtrihet qyteti, së bashku me rrethinat e saj, e ka bërë Lezhë që nga kohërat e lashta, një nga qendrat më të rëndësishme tregtare dhe ushtarake. Lezha, nëpërmjet Portit të Shëngjinit, për shekuj me radhë ka përjetuar shkëmbime të shumta në fusha të ndryshme ekonomike dhe kulturore me botën e jashtme, duke ndikuar aq shumë në zhvillimin shoqëror. Kjo është një nga arsyet që në këtë qytet, në momente të caktuara të historisë sonë, janë organizuar aktivitete kulturore të nivelit më të lartë kombëtar, si "Lidhja e Lezhës" në vitin 1444, "Kuvendi i Arbërit" në 1703.
Gjithashtu është dokumentuar se ky qytet, që nga shekulli i parë VIII para Krishtit, është banuar nga trazirat e popullatës ilire-shqiptare. Emri i tij "Lisso" dhe "Lissus" gjithmonë sipas dijetarëve në terren, është një ngjyrë gjuhësore e emrit të vjetër ilirik "Lisi". Pra, qyteti i Lezhës, madje para se të kthehej në një koloni helene nga Dionisi i Sirakuzës, provohet si një vendbanim ilire. Jeta ekonomike e Lissusit në kohët e lashta është ndikuar nga fakti se ajo ka qenë qendër e autostradës Shëngjin-Kosovë, një rrugë që kalonte nëpër rrugët e Kukësit dhe më gjerë. Pas pushtimit romak, Lissussi u përmend si "Municip", duke vazhduar të ruante të njëjtën vlerë ushtarake dhe administrative si një bazë detare në Adriatik. Emri i qytetit përmendet nga historianët grekë dhe latinë para epokës së re; Ajo përmendet në Kronikat Veneciane kur ishte në dominimin e Shën Markut, që të merrte një rëndësi të veçantë në shekullin e 15-të, kur Heroi ynë Kombëtar, Gjergj Kastrioti - "Skënderbeu" u mblodh këtu kuvendin e parë të princave shqiptarë dhe themeloi shtetin e parë Në bazë të principeve. Gjatë periudhës së lavdishme, Lezha shërbeu si "Kryeqyteti Diplomatik" i Arberisë. Në këtë qytet, heroi ynë kombëtar Gjergj Kastrioti u varros dhe u varros në vitin 1468. Memoriali, i ndërtuar për të kujtuar këtë figurë të shquar kombëtare, tani është shndërruar në një qendër pelegrinazhi që vizitohen çdo vit nga qindra turistë, vendas dhe të huaj.

HOTEL KESHTJELLA MARGARITA

HOTEL INDRI

HOTEL LISS

JOLLY HOTEL