KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Wakacje - hotele w Himare Albania


Gjetjet arkeologjike dëshmojnë për një qytetërim të lashtë, për një port të madh tregtar në rajon: Oriku (Orikumi i sotem) që daton në VI. Liqeni i Valltos (Orikum) ende ruan sot rrënojat e vjetra të këtij qyteti. Oriku, kjo fortesë e rëndësishme e mureve luajti një rol të rëndësishëm në luftën midis Cezarit dhe Pompeut. Fillimisht, Pompeu e mbajti atë si një stacion për flotën e tij ushtarake, pastaj më 6 janar 48 pes, u pushtua nga Cezari pa luftë, i cili themeloi trashëgiminë e tij atje. Orik ishte përdorur më pas nga romakët, luftërat kundër ilirëve dhe maqedonasit. Flota maqedonase e Aleksandrit të Madh të Maqedonisë e pushtoi atë në vitin 214. Në shekullin e 3-të para Krishtit, Oriku ndërpreu monedhat e para në emër të bashkësisë qytetare. Në periudhën bizantine dhe në Mesjetë, Oriku del si Jeriko. Në kohën e pushtimit osman të Arberisë, turqit u quajtën Pashaliman. Në Mesjetë, Vlora dhe zonat e saj ranë nën Normandinë, më vonë në Venedik, dhe më vonë nën pushtimin gjerman të Hohenstaufen. Këto janë përshkruar nga Jirecek në studimet e tij.
Në mbretërinë e Arberisë, 1272, Vlora përmendet për lulëzimin e punimeve artizanale, tregtisë, blegtorisë dhe pemës. Në shekullin e 14-të, Vlora ishte nën sundimin e Principatës së Balshës. Duhet të përmendet gjatë kësaj periudhe se rebelimi i Laberise së Vlorës kundër pushtuesve bizantine nga 1335-1336. Në 1417 Vlora u pushtua nga osmanët. Gjergj Araniti, i cili organizoi sulmet kundër pushtuesve osmanë nga 1431 në 1432 në shpatet labirintiane, mori pushtimin e Fuqive të Mëdha të Evropës të asaj kohe. Vlora shërbeu si bazë e Sulltan Sulejmanit kundër Italisë Jugore, Himarës dhe Korfuzit. Për këtë ai ngriti kështjellën e Vlorës, ku tani është stadiumi "Flamurtari". Gjatë shekujve 16 dhe 16, popullsia e Vlorës zhvilloi një seri kryengritjesh kundër pushtuesve osmanë. Në shekullin e nëntë. XVII-XVIII Vlora ishte porti kryesor i Shqipërisë së Jugut. Qyteti zhvilloi tregun me Trieste, Veneci, Vienë, Korfuz, Stamboll, Izmir, Breshian, Bar, Janinen, Malten dhe Qipro. Avulli austriak "Lloid" dhe italishtja "Pulja" hynë në Vlorë çdo javë duke eksportuar ose importuar produkte të ndryshme bujqësore dhe industriale. Vlora ka eksportuar vaj ulliri, ullinj, kripë, lesh, qengji dhe lëkura lepuri, breshka, skuqje, shpendë, dele, kuaj, mish të grirë, peshk të kripur, vezë peshku, dush, asfalt, skumbri, domate, Mjaltë, verë e Nartës dhe verë "Vlosh" e Vlorës.
Në fund të shekujve XIX dhe fillimit të XIX-të në Vlorë u krijuan një seri shoqatash patriotike dhe kulturore si Vlora (1887) "Lumi i Vlorës" (1900), "Laberia" (1908), "Lidhja kombëtare për përhapjen e gjuhës shqipe Shkollat "(1908), etj., Të cilat luajtën një rol të rëndësishëm në ruajtjen e kulturës dhe hapjen e shkollave shqiptare më 7 gusht 1908, u përfundua nga Shkolla Shqiptare e Muradies. Të gjitha përpjekjet patriotike u kurorëzuan me shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë deri më 28 nëntor 1912 nga diplomati më i madh dhe eminent Ismail Qemali së bashku me miqtë nga pjesë të ndryshme të vendit. Ata ngritën Flamurin Kombëtar në Vlorë dhe formuan Qeverinë e Përkohshme me Ismail Qemalin.
Gjatë Luftës së Parë Botërore, Vlora ka luajtur një rol vendimtar në ruajtjen e kufijve tokësorë dhe detar. Lufta e Vlorës në vitet 1920 ishte një nga eponymet më të lavdishme të mbytjeve të anijes kundër pushtuesve italianë. Gjatë viteve 1925-1939 Vlora ishte nën regjimin e mbretit Ahmet Zogu. Lufta e Dytë Botërore e bëri Vlora një nga pikat më të rëndësishme të Lëvizjes Antifashiste Kombëtare kundër pushtuesve nazifashistë.

Çlirimi i Vlorës ndodhi më 15 tetor 1944, dhe më pas më 29 nëntor 1944, e gjithë Shqipëria u çlirua. Pas gjithë kësaj, vendi bie nën sundimin diktatorial të Enver Hoxhës, i cili e izoloi Shqipërinë nga Perëndimi për rreth 50 vjet. Në vitin 1990 njerëzit diktuan diktaturën dhe vitet që pasuan i përkasin sistemit pluralist. Vlora ka qenë një nga qytetet më të prekura nga ndryshimet politiko-shoqërore në vend. Tani gjithçka është normalizuar - shpirti i dashur dhe tregtar i vlonjatit po jep çdo ditë një pamje të re të qytetit, veçanërisht turizmin me ritme të shpejta.

STUDIOS ZAIMI

HOTEL RIDAL

HOTEL ZVERNECI

HOTEL TOZO

HOTEL JONUFRA

GLLAVA APARTMENTS

VILLA BREGDETI

BLUE WAVE APARTMENTS

HOTEL REDI

GUSTHOUSE AULONA

AURORA RESIDENCE

HOTEL LEON'S