KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi a Kruja Albania


Qarku i Skraparit është në jug të Shqipërisë dhe ka një sipërfaqe prej 775km2. Qendra e rrethit të Skraparit është qyteti i Çorovodës. Qyteti është i njohur për lumin Canyons lumit Osumi. Skrapar ka një lehtësim malor dhe pozita gjeografike është shumë e favorshme. Qarku përbëhet nga 3 faqe gjeografike-fizike. Luginat e Osumit dhe Tomorricës, humnerës Kulmak, Gjirit të Devrës dhe vargmalit Tomorr -Kulmak -Mican. Ndihma e Skraparit është shumë atraktive dhe ofron një panoramë shumë të bukur panoramike. Skrapar ka shumë shpella që janë shumë atraktive për shumë turistë si shpella e Pirogoshit që është një monument natyror. Është rreth 3 km nga Çorovoda. Shpella është 1252m në gjatësi, 30m e gjerë, 5m e lartë. Skrapar është distrikti i vetëm që ka në territorin e tij kaq shumë kanione, afër qytetit. Thellësitë e kanioneve ndryshojnë, por në përgjithësi janë rreth 80m, dhe krijojnë një objekt natyror madhështor plot me pemë dhe vegjetacion. Kantinat e Osumit dhe të Gradecit janë afër Çorovodës. Gjatësia e Kanioneve të Osumit është rreth 15 km dhe janë të mbuluara me lloje të ndryshme të pemëve. Kanionet e Osumit fillojnë në Hambull dhe përfundojnë në Çorovodë. Nga ana tjetër, kanionet e Gradec janë 4 km në gjatësi. Ata fillojnë në urën e Osoja dhe përfundojnë në urën e Kasa-Bashit. Nëpërmjet Kanioneve janë fshatrat e Osoja, Gradeci dhe Radesh. Skrapar është i njohur për pije alkoolike tradicionale të bërë nga rrushi, në nivel lokal quhet Raki, i cili është i njohur gjerësisht në Shqipëri dhe jashtë saj. Fshatrat e njohur për prodhimin e Rakisë janë: Zaberzan, Rog, Verzhezhe, Muzhake. Përveç Rakisë, Skrapar është i njohur edhe për produkte të tjera, si mjalti, rehania dhe një shumëllojshmëri e djathrave. Në Skrapar gjenden faktet e kulturës mesjetare, si kishat dhe urat e vjetra
. Është gjetur një strukturë mesjetare e quajtur "Hammamet e Slatinjes" nga pushtimi i perandorisë osmane. Ka disa parqe kombëtare që janë afër Malit të Tomorrit, si Parku Kombëtar i krijuar dhe i mbrojtur në vitin 1966. Ai është plot bimësi dhe faunë e egër. Njëri me një aktivitet të rëndësishëm është përpunimi i gurit nëpër rrugën drejt Malit të Tomorrit, i cili ka gëlqeror tipik me tonalitet ngjyror. Popullsia e Skraparit është 99% e fesë myslimane, grupi i bektashinjve. Vendi i kultit quhet Teqe, dhe shumica e të famshmëve të tyre janë themeluar në Kulmak, Prishte dhe Sternec. Vendi më i famshëm dhe më i famshëm është në majën e malit Tomorri ku është varri i Abas Aliut, vëllait të hapit të Muhamedit (profetit), i cili është varrosur në një xhami të vogël. Një reputacion i njohur ka djathë, mish dhe mjaltë. Skrapar nuk e ka ende origjinën gjeografike dhe cilësinë e produktit. Si rezultat Skrapar, nuk shfrytëzohen në mënyrë adekuate potenciali tregtar i produkteve. Mungesa e shërbimeve dhe publiciteti i duhur, ndikojnë në vendet dhe bukurinë që ka kjo zonë. Pavarësisht nga pasuritë e veta, Skrapar mbetet një garë margjinale në Shqipëri dhe një nga vendet më pak të zhvilluara të emigracionit të madh të përjashtuar nga ndryshimet socio-ekonomike në Shqipëri sot.

HOTEL SHPETIMI

HOTEL TURIZMI

HOTEL FLORA

HOTEL OSUMI