KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele ne Shqiperi Lezhe


Qyteti i Ferizajt ndodhet në jug të Kosovës, më saktësisht në anën e djathtë të autostradës Prishtinë-Shkup, 35 kilometra larg kryeqytetit. Komuna e Ferizajt mban deri në 345 km2, që do të thotë vetë qyteti duke përfshirë edhe dyzet e pesë (45) fshatra të tjerë rreth tij. Kjo zonë ka një popullsi prej 170.000 banorësh. Ferizaj është relativisht një qytet i ri. Kjo komunë ka filluar të zhvillohet që nga viti 1873 kur u ndërtuan hekurudha dhe stacioni hekurudhor. (HYPERLINK "http://sq.wikipedia.org/wiki/1873" "1873" 1873). Në kohën e të folurit ishte një hotel (dosshouse) që ekzistonte dhe pronari i saj ishte Feriz Shashivari. Bazuar në pronarët e pronarit Feriz Shashivari ky qytet kishte emrin Ferizaj. Pas luftës ky qytet u shkatërrua relativisht (i shkatërruar). Sot, krahasuar me qytetet e tjera, konsiderohet qyteti i dytë më i zhvilluar pas kryeqytetit Prishtinë në Kosovë. Disa nga fabrikat dhe ndërmarrjet që para shumë vitesh ishin bazë për zgjerimin e ekonomisë në këtë komunë janë ende funksionale. Disa prej këtyre fabrikave dhe ndërmarrjeve janë: Fabrika e tubave të çelikut, fabrika e naftës, kombinimi i drurit, fabrika për përpunimin e frutave ekzotike, fabrika e tullave etj. Siç u përmend më sipër, këto fabrika dhe ndërmarrjet përkundër çdo gjëje funksionojnë Por me shumë vështirësi si rezultat i periudhës së privatizimit. Ferizaj nuk është një qytet i madh, megjithatë organizimi dhe arkitektura e saj e bën atë shumë interesante për tu vizituar.

Autobusët nga Prishtina në Ferizaj dhe anasjelltas qarkullojnë çdo 15 minuta. Udhëtimi me autobus në këtë distancë prej 35 kilometrash do të kushtojë jo më shumë se 1.50 euro. Ekzistojnë po të njëjtat degë të autobusëve për qytetin e Gjilanit me Shkupin. Autobusët në qytetin e Gjilanit qarkullojnë çdo 20-30 minuta nga ora 06:00 deri në 19:30. Çmimi për këtë udhëtim do t'ju kushtojë 2.00 euro. Nëse jeni të interesuar të shkoni në Shkup nga qyteti i Ferizajt atëherë kjo do t'ju kushtojë 4.00 euro dhe autobusët do të qarkullojnë në këtë interval kohor: 07:00, 10:07, 10:40, 11:15, 15: 10:00, 16:20, 17:07, dhe i fundit do të jetë në orën 18:07. Ferizaj karakterizohet nga Xhamia dhe Kisha Ortodokse, ndërsa pothuajse ndajnë të njëjtën tokë. Pranë këtyre ndërtesave fetare mund të gjeni Bibliotekën e Qytetit e cila ka një park që megjithëse ka rrugët kaotike dhe trafik shumë të dendur, njerëzit e gjejnë parkun në të vërtetë zbutës dhe qetësues. Nga kjo pikë qyteti mund të hulumtohet edhe më tej në detaje. Arkitektura komuniste dhe ndërtesat publike marrin përsipër pjesën qendrore të qytetit, përveç në këtë zonë ka shumë kafene që shpesh vizitohen nga të rinjtë. Qyteti kryesisht ka vetëm rrugë me një drejtim, që do të thotë që ju mund të orientoheni lehtësisht për të vizituar pjesë të tjera (lagje) të këtij qyteti. Mjedisi në qytetin e Ferizajt është e mbushur me energji që të rinjtë i sjellin. Jashtë qytetit: Bifurkacioni është një fenomen natyror ku një lumë ndahet në dy degë të një rrjedhje uji dhe derdhet në det të ndryshëm '. Ka vetëm dy raste si kjo në botë, kështu që njëri prej tyre është në Kosovë - në lumin Nerodime. Një degë derdhet në lumin Lepenc dhe vazhdon deri në lumin Vardar dhe Detin Egje, dega tjetër rrjedh nga ana tjetër dhe derdhet në lumin Sitnica, i cili pastaj derdhet në lumin Ibër dhe në fund në Detin e Zi. Ky fenomen natyror dhe interesant mund të vizitohen çdo ditë. Nëse doni ta arrini këtë pikë, mund të bëhet lehtë nëse arrini atje nëpër qytetin e Ferizajt. Rruga për atje nuk është me të vërtetë mirë-ndërtuar megjithatë ajo është e kalueshme. Rruga është e pajisur me shenja të ndryshme kështu që është pothuajse e pamundur të humbasësh rrugën. Fenomeni i bifurkimit të ndarjes së lumit mund të shikohet me të vërtetë nga mulli që u rinovua dhe është i hapur për turistët.

MOTEL VILLA INFINIT

MOTEL & VILLA FATI

MOTEL OAZA

MOTEL VILLA SWIS RELAX

HOTEL ETANS

HOTEL LYBOTEN

XXL HOTEL & VILLA

HOTEL BOLERO

MOTEL&RESTAURANT VILLA SOFRA