KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi in Albania Orikim


Pogradec - Toponimi (Podgrada - nën qytet) Gjetjet arkeologjike me vendbanimet e pallateve në fshatrat Lin, Buqeza, Mëmëlisht, Starovë dhe Tushemisht tregojnë se provinca e Pogradecit ka qenë e banuar për rreth 2000 vjet p. K., Që nga periudha e Bronzit. Gjatë krijimit të shteteve të fuqishme ilire në fund të shekullit. VI p.e.s. Dhe në fillim të shekullit. BC, Provinca e Pogradecit ka qenë e banuar nga fiset ilire të Engjëjve (qendra e qytetit Enkelana) dhe Dasaret (me qendër të qytetit Pelion) që ndodhet në pjesën jugperëndimore të Liqenit të Ohrit (në atë kohë quhej Liqeni Lihnida - liqeni i dritës). Ku është qyteti i Pogradecit sot, në pjesën e quajtur "Kështjella e Qytetit" mendohet se është ndërtuar nga fisi i Enkeleas, qyteti i Enkelana i rrethuar nga mure mbrojtëse dhe në një pozitë strategjike shumë të favorshme. Nuk është ende e sigurt nëse qyteti ilir i Enkelana ishte në të vërtetë në pjesën e sipërme të qytetit për shkak të mungesës së gërmimeve arkeologjike dhe zbulimeve në zonë. Tërë liqeni, ara dhe pranë të gjitha kodrat që rrethonin ishin tërë pasuritë e tij. Mbi liqenin ishte i banuar fisi ilir i Likesta, i cili do t'i nënshtrohet pushtimit të Enkeleas dhe konkretisht nga Mbreti Enkeleas Bardhyli dhe më vonë nga djali i tij Kliti (shekulli V para Krishtit)
Në luftërat e mëvonshme zona e Pogradecit u pushtua nga Perandoria Romake dhe divizioni i ri administrativ iu caktua Provincës së Epirit. Ish-qyteti i Enkeleas, i vendosur në pjesën e sotme "Kështjellën e Pogradecit". Në vitin 395 pas Krishtit, me ndarjen e Perandorisë Romake, rajoni i Pogradecit u bë pjesë e Perandorisë Bizantine.
Kjo qendër do të shkatërrohej përfundimisht nga pushtimi bullgar në shekullin e 20-të. VII. Te e.s ..
Kryengritjet e 1432 - 1433 pranë Berzhitës dhanë goditje të mëdha ushtrive otomane nën komandën e Ali Beut. Burime historike tregojnë se tre ekspedita otomane të organizuara nga Sulltan Fatiu u thyen në gojën e Mokra. Më 29 qershor 1444, forca e Ali Pashës u mposht në Torviol. Më 10 tetor 1445, arkëtarët e Ohrit u takuan me forcat shqiptare në zonën Morena. Pastaj ushtritë osmane ishin në gjendje të deportonin në Pogradec dhe në 1520 - 1566 ata ishin të përfshirë në Ohër të Sanxhakut, Vilajet të Rumelisë, me qendër në Manastir. Kishte kryengritje të vazhdueshme gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë. XV - XVII, gjatë së cilës pushtuesi filloi fushatën e islamizimit. Popullsia e krishterë shqiptare iu nënshtrua islamizimit për t'u çliruar nga taksat e rënda dhe shfrytëzimi

Gjetjet arkeologjike:
• Rrënojat e një vendbanimi ilir dhe një kishë e krishterë me mozaikë me ngjyra janë gjetur në gadishullin Lin (sot fshati Lin), i cili ndodhet në brigjet e liqenit të Ohrit. Këto zbulime datojnë në shekullin e nëntëmbëdhjetë. VI e e.s. Dhe mendohet të ndërtohet
• Fshati Selca e Sipërme, e banuar që nga shekulli i 6-të, f. (2400 vjet), kërkoi të bashkohej me betejat e Aleksandrit të Madh. Pesë varre monumentale antike me hyrje të gdhendur guri tregojnë famën e qytetit të fuqishëm antik të Pelionit, ku jetonte mbreti Ilir, Klit.
• Rruga romake "Via Egnatia" kalon nëpër rajon, nga qyteti i Ohrit, nëpër fshatrat e Mokër dhe mbaron në Detin Adriatik në Durrës. Ura e "Golikut" (shek XVII) e ndërtuar në lumin Shkumbin është një gjurmë e kësaj rruge të lashtë romake.
• Shpella e shenjta dhe kisha ndodhen pranë Qaf-Thanes dhe kufirit me Maqedoninë. Pikturat e bëra nga heremitët në Mesjetë mund të shihen në kishë dhe në muret e shpellës.
• Në gadishullin Lin, është një mozaik që daton në shekullin e njëzetë. VI e e.s., e cila fascinates me bukurinë e saj dhe me zejtari me të cilën ka punuar. Mozaiku është menduar të jetë ndërtuar gjatë sundimit të perandorit Justinian.
• Ka një traditë të lidhur me perandorin bizantin Justinian që daton në shekullin e 6 në këtë gadishull. Tradita thotë se Justiniani, një perandor me origjinë ilire, kur Perandoria Bizantine po pushtohej nga osmanët, ka fshehur një pjesë të madhe të thesarit të Perandorisë Bizantine në brigjet e liqenit të Ohrit pranë Gadishullit të Linit.
• Lincoln Kisha e Lin, e vendosur në Gadishullin Lin afër liqenit, është ndërtuar në shekullin e 5-IV dhe të gjitha objektet e tij janë të shtruara me mozaikë.
• Kalaja e Pogradecit ndodhet në majë të kodrës, në pjesën perëndimore të Pogradecit, me një lartësi prej 205m mbi nivelin e liqenit dhe 689m mbi nivelin e detit. Ajo ka qenë e banuar në shekullin e njëzetë. Shihni f., Ndërsa në shekullin e nëntëmbëdhjetë. IV pk. Kjo qendër tipike ilire u rrethua nga mure mbrojtëse. Ka pasur një moshë banimi prej 1400 vjetësh, duke qenë një kështjellë e hershme ilire-shqiptare.

EUROKORCA

HOTEL VOLOREKA

RELAX RESORT

HOTEL PANORAMA

HOTEL GRAND BLE ALB

BLE ALB HOTEL

LAKE PARK HOTEL

HOTEL SIRENA

HOTEL 1 MAJ

HOTREL LYHNIDAS

HOTEL BELVEDERE