KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Di vacanza - Alberghi a Kruja Albania


Bazuar në pozicionin gjeografik, pasuritë natyrore dhe konfigurimin e zonës së Gjakovës me rrethinën mund të supozojmë se kjo zonë ishte e banuar që nga parahistoria. Varrezat e tumës në fshatrat e afërta të Brekocit dhe Moglicës dhe gjetjet e tjera të rastësishme dëshmojnë për jetën e ilirëve në këtë zonë.
Për herë të parë, në mesjetë, Gjakova përmendet si fshat, pazar në vitin 1485.
Në 1594/5 Sylejman Hadim aga ndërtoi Xhaminë e Hadumit, shkollën, bibliotekën, hëngri, hamam dhe muvah han, një objekt për matjen e kohës dhe caktimin e kalendarit me ndihmën e quads astrological, të cilat ishin bërthama rreth të cilës Karpate e Madhe.
Në vitin 1662, Gjakova përmendet për herë të parë si qytet nga pjesmarrësi otoman Evlia Çelebiu, i cili shkroi: "Jakova ka dy mijë shtëpi të zbukuruara që ndodhën në një zonë të gjerë. Ka dy xhami të bukura, xhami, xhami ... Ka një hamam të bukur për të kënaqur zemrën dhe treqind dyqanet me një mijë lloje të zejtarëve. Meqenëse ajo ka një klimë të këndshme, banorët janë të bukur dhe të këndshëm ".
Format e emërtimit të qytetit ndryshuan gjatë shekujve. Mënyra më e vjetër e Jakovës rrjedh nga rrënja e antroponit Yak në mesin e shqiptarëve lokalë dhe tetëkëndëshi osmanishte ovasi që do të thotë fushë. Pra, bufja do të thotë fushat e Jakut, sepse Jak Vula, sipas traditës, lejoi Hadum agas për të ndërtuar xhaminë dhe objektet e përmendura me kusht që qyteti tjetër të ishte emëruar sipas emrit të tij.
Emërtimi Jakov është në të gjitha burimet deri në vitin 1912, pas pushtimit serb, kur më në fund ia dha emrin Gjakovë shqiptarëve dhe Gjakovicës për serbët.

HOTEL PASHTRIKU

MOTEL VILLA DONI

HOTEL AMSTERDAM

HOTEL ELBA

HOTEL METROPOL