KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele ne Shqiperi Lezhe


Taulantëve ishin një nga fiset kryesore ilire. Sipas Lucio Flavio Arrianit, emri i tyre me origjinë nga paraardhës të tyre "Taulas" nga ky emër dhe emrin Taulant Taulant (-Dalland-yshes). territori i tyre shtrihet në bregdetin e Adriatikut u kufizohet në jug nga lumi juglindore dhe në veri u kufizohet me shqiptarët në lindje të Desarete.
Në shekullin e 7 para Krishtit ata krijuan federatën Taulantëve. Federata Taulant u udhëhequr nga Galauri. Në shekullin e 6 pes ato përmenden si fqinjë Dyrrah dhe qendrat e tyre Adria, Arnisa dhe Sesarethi. Rreth 430 b.p. Taulantëve përkohësisht zgjatur sundimin e tyre mbi Dyrrah. Në shekullin e katërt para Krishtit, ata u shfaqën si një bashkësi më vete në përbërjen e mbretërisë ilire. Dëshmitarët janë përmendur për herë të fundit në shekullin e 5 pes
Gjetjet më të hershme të veprimtarisë njerëzore, të zbuluar deri më sot në rrethin e Lushnjes, daton që në periudhën Eneolitike. Kjo periudhë, e njohur edhe si epoka e bakrit, shtrihet në mes të 3000 dhe 2100 para Krishtit. Banorët e kësaj ishte, për përgatitjen e veglave të punës, përdoret jo vetëm në gur, bri, kockave, por edhe bakrit. Kjo ishte përfaqësohet nga gjetjet gjenden në kodrat e Ballagat, Babunja, Divjaka, Karbunarë e Vogël, Lushnjë.
Kalaja Stan-Karbunara ka një planimetrik trekëndore me formë trekëndëshi të kodrës. Nuk ka mbetur shumë e mureve rrethuese. Në sipërfaqe disa linja themeli janë ruajtur. Muri rrethues mund të ketë një gjerësi prej rreth 1.7 deri 2 m. Kalaja shtrirë në një sipërfaqe prej 1.5 ha. Për ndërtimin e themeleve, të mëdha, blloqe trapezoidale guri janë përdorur dhe ka punuar jashtë formave të ndryshme. Llaçi e përdorur për të lidhjes është e bardhë në ngjyrë, rërë është pluhur, gëlqere është nxjerrë nga e pluhur edhe formacionet. Në përgjithësi, llaç është e cilësisë së dobët. Ajo është menduar për të sono Shtetet e ndërtuar gjatë periudhës së vonë Antikiteti. Pranë tij, në anën perëndimore ka një tarracë natyrore, ku gjurmët e një ekstra-mur banesa duket qartë nga një periudhë që daton nga shekulli i 4-5 pes.
Manastiri i Ardenicës, me nismën e perandorit bizantin paleolitit Andronik II, i cili ngritur këtë tempull pas fitores mbi Anzhuins në Berat. Shtysë për këtë veprim do të bëhet në vendin e kapelës së Shën Triad, aty ngriti shekuj gusht Nuk është një hipotezë që mund të sono stati kapelës ndërtuar mbi themelet e shkatërruara të një tempulli pagan, i cili ka qenë ndërtuar për nder të perëndeshës Artemisa me emrin aktual Ardenicës. Pranë këtij tempulli, në të cilën manastiri ndodhet sot, dega jugore e rrugës antike Egnatia, pikërisht 1 km në perëndim të saj. Kisha e Shën Thanasit në Karavasta Kjo kishë u ndërtua në vitin 1778. Ajo ishte pikturuar në vitin 1797 Nga vëllezërit e motrat e familjes së Katro - (Çetiri), vëllezërit Gjergj dhe Joani.
Në Lushnjës në vitin 1920 ajo u bë kryeqytetin e Shqipërisë.

HOTEL ALPET

EL' DON PARK

HOTEL DIVJAKA RESORT