KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Праздник - Отели в Korce Албании


Gjurmët e banimit në kryeqytetin e Kosovës janë në ballë, gjithnjë në mbështetje të zbulimeve arkeologjike të gjetura në vendet e hershme neolitike, si në Matiçan, Graçanicë, Ulpiana, etj, pastaj në Epokën e Bronzit, në kulturën etno-dardane. Shekullit të njëzetë. VIII dhe VI pes para lindjes së Krishtit. Në të dhënat historike të shkruara deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë. XIV, për Prishtinën ne kemi pak të dhëna të fragmentuara. Kështu, për strukturën e Prishtinës nuk mund të mbështetemi vetëm në të dhënat e shkurtra dhe narrative nga Arkivi i Raguzës (Dubrovniku i sotëm) për periudhën para osmane pa u përdorur dhe konsultuar me dokumentet turke
Le t'ju kujtojmë se gjatë periudhës së sundimit romak, popullsia lokale përbëhej nga dardanë, pastaj erdhën Dubrovnikët, Sasit, sllavët deri në Mesjetë. Me pushtimin e Artanës (ish Novobërdës) në vitin 1455 dhe Prishtinës nga Perandoria Osmane, në Prishtinë filluan turqit, çerkezët, romët etj. Termi i emrit Prishtinë duket se vjen nga një gjuhë antike indo-evropiane , Ndërsa kuptimi i saj është; I lashtë, i fazës fillestare, diçka që i përket së kaluarës. Bazuar në këto të dhëna, hetohet se Prishtina është një vend antik i lashtë, por u rinovua gjatë Mesjetës.
Shkrimi i parë për Prishtinën është ai i vitit 1342 nga perandori bizantin, Johan Kantakuzen, i cili e përshkruan Prishtinën si fshat. Pas këtij viti, ka të ngjarë që ka një kishë katolike të Shën Marisë dhe si priftërinj përmenden emra si ajo e Don Lasio. Ndërsa në periudhën e vjetër ka qenë qyteti i vjetër Ulpiana (Ulkiana), ndërsa gjatë Mesjetës së hershme Artana si minierë qyteti, atëherë hetohet se Prishtina deri në kohën e sundimit osman, nuk dëshmon ndonjë rol të rëndësishëm gjatë shekullit. XIV dhe XV kur Prishtina, kryeqyteti i sotëm i Kosovës fillon të zhvillohet si një qendër tregtare e rëndësishme.

HOTEL AVIANO

HOTEL ARENA

HOTEL SARA

HOTEL LYON

MOTEL RESTAURANT SHPATI

HOTEL ROMA

HOTEL RESTAURANT CASTEL

GUESTHOUSE VELANIA

HOTEL ADRIATIKU

GUESTHOUSE VELANIA 2