KËRKIM

EMËR
ÇMIM -
QYTETI
STANDARD
 

Festa - Hotele në Mitrovicë Kosovë


Komuna e Gjilanit është e vendosur në pjesën juglindore të Kosovës, në rajonin e Anamoravës. Është një nga komunat më të mëdha në vend. Pozita e saj gjeografike i mundëson asaj që të ketë lidhje të mira me qendrat e tjera të Kosovës dhe të rajonit. Rreth qytetit të Gjilanit shtrihet Kodra e Dëshmorëve (Popovica), Gllama, Dheu i Bardhë, zona e Malishevës, Zabeli i Sahit Agas dhe Bregu i Thate. Ka tre lumenj të vegjël, Mirusha, Banja dhe Stanishori, të cilat bashkohen dhe rrjedhin në Morava, në perëndim të fshatit Uglar. Gjilani është larg nga Prishtina, kryeqyteti i Kosovës, 46 kilometra nga Kamenica - 27 km, nga Vitia - 22 km, nga Artana - rreth 25 kilometra. Komunat e rajonit kufizohen në juglindje me Preshevën (33 km) dhe Kumanovën (53), ndërsa në lindje - me Bujanocin (40 km). Ndërtimi i rrugës Gjilan / Gnjilane-Lipjan, nga drejtimi i Kishna Polas, ka zvogëluar ndjeshëm distancat e kësaj komune me aeroportin e Prishtinës, rrugën nacionale si dhe Hekurudhat e Kosovës, në Ferizaj dhe Lipjan. Gjilani së shpejti do të lidhet me Kumanovën, nga drejtimi i Stançiqit, ku parashihet hapja e një pike doganore. Gjilan ka kushte të mira për bujqësinë dhe njihet si një qytet agro-industrial. Ajo ka një klimë të mesme kontinentale, me verë të nxehtë dhe dimra të ftohtë. Temperatura mesatare e Janarit është -0.9 gradë Celsius, ndërsa temperatura mesatare korrik - 21.5 gradë. Në vjeshtë, shiu bie këtu, mesatarisht 177 mm, ndërsa në verë - 129 mm. Sasia e reshjeve në pranverë është 145 mm dhe në dimër - 130 mm.   Zona e Gjilanit përcaktohet nga lumi Morava e Binçës, i cili mbledh të gjitha lumenjtë e vegjël, me një normë mesatare mujore prej 6.7 metra kub / sekondë. Juglindja është e rrethuar nga Malet e Karadakut. Koordinatat e zgjerimit të qytetit të Gjilanit janë 42 gradë në veri dhe 21.20 gradë lindje dhe në lartësi prej 501 dhe 590 m, ndërsa rajoni 475 m në Budrinë deri në 1000 m mbi nivelin e detit në zonën kufitare me Maqedoninë (Stanqiq) . Gjilani është i pasur me minerale (hekur dhe leucid) dhe burime minerale (Hënë, Pidiç, Kmetoc, Uglare, Përlepnicë). Në hartat sizmike, Gjilani njihet si një rajon me rrezik të lartë. Në vitin 2002, u godit nga një tërmet, i cili la të vdekur, dhjetëra të plagosur dhe mbi 8,000 objekte të dëmtuara publike dhe private. Gjilan është binjakëzuar me qytetet dhe komunat Luterbah (Francë), Iper (Belgjikë), Jelderim (Turqi) dhe të tjerë.

HOTEL KRISTAL